Kvarner najbolja hrvatska gastroregija

Prva Michelinova zvjezdica stigla i na Lošinj zahvaljujući Michaelu Gollenzu

Edi Prodan

Screenshot

Screenshot

U Malom Lošinju je zasjao restoran »Alfred Keller« hotela Alhambra, čiji je chef Michael Gollenz. Restoranu Draga di Lovrana Michelin je potvrdio zvjezdicu i za ovu godinu čime je odao priznanje i Zdravku Tomšiću, jednoj od najvećih hrvatskih kuharskih legendi, današnjem chefu DrageRIJEKA – Zahvaljujući Deniju Srdoču, chefu koji je vrhunski uigrao tim od 12 kuhara u restoranu Nebo riječkog hotela Hilton Costabella, Primorsko-goranska županija je postala najboljom i najprivlačnijom hrvatskom gastronomskaom regijom! Riječ je dakako o zaključku koji se nadovezuje na godišnje izvješće Michelina, najpoznatijeg i najutjecajnijeg gastronomskog vodiča na svijetu koji je Nebu dodijelio zvjezdicu, dok ju je restoranu Draga di Lovrana potvrdio i za ovu godinu čime je odao priznanje i Zdravku Tomšiću, jednoj od najvećih hrvatskih kuharskih legendi, današnjem chefu Drage.


Zdravko Tomšić / Foto Petar Glebov/PIXSELL

Zdravko Tomšić / Foto Petar Glebov/PIXSELL


Druga Michelinova zvjezdica otputovala je u Mali Lošinj gdje je njome ovjenčan restoran »Alfred Keller« koji se nalazi u sklopu Alhambre, jednog od najboljih hrvatskih boutique hotela. Zvjezdica Kelleru, čiji je chef Austrijanac Michael Gollenz, posebno veseli jer je nakon Boškinca i LD Terrace s Korčule, koji su također zadržali zvjezdicu, ovo treći Michelinov zvjezdani restoran na jadranskim otocima. K tome, rezultat je to i iznimno kvalitetnih promotivnih aktivnosti koje od Malog Lošinja stvaraju jednu od najznačajnijih destinacija na Mediteranu.


Michael Gollenz / Screenshot

Michael Gollenz / Screenshot– Presretni smo jer je ovaj mladi tim nakon samo mjesec dana rada pokazao kako smo u našoj odluci promocije hrvatske gastronomije i najmlađeg naraštaja kuhara zadovoljili i najstrože gastro kritičare na svijetu. Veliki je to podstrek našem daljnjem radu, a oduševljava i to što je Rijeka postala dio najznačajnije gastronomske pozornice na svijetu, istaknuo nam je to vidno ushićeni Deni Srdoč, chef Neba i jedini hrvatski kuhar koji je dvama restoranima donio po jednog Michelina.
Treću ovogodišnju Michelinovu zvjezdicu dobio je rovinjski restoran Agli Amici. To su odličje zadržali i restorani Boškinac iz Novalje, LD Terrace iz Korčule, Pelegrini Šibenik, 360º Dubrovnik, Monte Rovinj, Noel Zagreb i Draga di Lovrana.


– Za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu dodjela prestižnih Michelinovih oznaka u okolnostima globalne pandemije koronavirusa predstavlja izniman uspjeh. To je vrlo značajno i za hrvatski turizam jer naša zemlja sada ima ukupno 10 restorana s tom zvjezdicom, odnosno ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, odnosno naše ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka za brojne ljubitelje putovanja diljem svijeta. Prisutnost naše zemlje u Michelinovim vodičima za nas predstavlja dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivaciju u našim nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.


– Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe. Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa. Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin.