Trg riječke rezolucije

PORTO ETNO FESTIVAL Novo umjetničko rađanje Nine Kraljić

Robert Šimonović

Nina Kraljić / Snimio Marko GRACIN

Nina Kraljić / Snimio Marko GRACIN

Ovogodišnje peto izdanje Porto Etno festivala svojim su fantastičnim nastupom zatvorila braća Teofilović

Luka različitosti i danas je na Trgu Riječke rezolucije ugostila svu silu različitih naroda, kultura, običaja, identiteta, glazbenih izričaja… Nakon što su jučer na Trgu Riječke rezolucije u sklopu petog izdanja Porto Etno festivala nastupili Lela Kaplowitz & Trio ft. Zoran Majstorović, Dunja Knebl & Roko Margeta, kao i domaći Porto Etno orkestar te predstavnici nacionalnih manjina Primorsko-goranske županije, večeras su se riječkoj publici predstavili čudesni Nina Kraljić & Trio i braća Teofilović.


Program drugog dana Portno Etno festivala ponovno je započeo folklornim nastupima predstavnika manjina, a jučer i danas predstavili su se Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Kaljina, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Bošnjačka nacionalna zajednica – Mješoviti pjevački zbor Sevdalije, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Udruga mladih Roma Rijeka „Romska budućnost“, Zbor „Montegrini“ te predstavnici crnogorske i albanske nacionalne manjine.

Foto galerija: Porto etno festival - Nina Kraljić i braća Teofilović Foto: Marko GracinUslijedio je nastup naše mlade talentirane pjevačice Nine Kraljić, vlasnice jednog od najljepših vokala ovih prostora, koja je osim predivnim glasom pažnju plijenila i zavidnim stasom. Nina Kraljić nastup je otvorila obradom poznatog hita Chrisa Isaaka, „Wicked Game“, izvela je i poneke autorske skladbe poput pjesme „Samo“ ili pjesme „Rijeka“ s kojom je nastupila na Dori, no većinu koncerta izvodila je glazbu iz filmova i serija nadahnutu etno motivima, kao i balkansku etno glazbu, predstavivši tako svoje novo umjetničko rađanje za koje je odabrala i novo umjetničko ime – Alkonost of Balkan. Posebno intimna i emotivna bila je Ninina izvedba pjesme Jadranke Stojaković – „Što te nema“, nakon čega je zaradila ogroman aplauz i ovacije publike. Pjevačicu sanjiva glasa na gitari je pratio Miroslav Gugić, a na handpanu i djembama Ivan Judaš.


Ovogodišnje peto izdanje Porto Etno festivala svojim su fantastičnim nastupom zatvorila braća Teofilović. Braća blizanci, Ratko i Radiša Teofilović svojim su božanskim glasovima prisutne poveli u istraživanje praiskonskih dijelova vlastitog unutarnjeg bića i duše, suočivši tako slušatelja s vlastitim skrivenim željama, neotkrivenim čežnjama, duboko zakopanim bolima,  ali i istovremeno pobudivši u njemu davno zaboravljen osjećaj dječje nevine radoznalosti, radosti i spokoja… Braća su a cappella izvela stare folklorne pjesme Balkana, a potom im se ekskluzivno pridružio i Porto Etno orkestar predvođen Zoranom Majstorovićem, na opće oduševljenje prisutne publike. Porto Etno festival proizašao je iz projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a nastavljen je u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i potporu Grada Rijeke.