Stotinu uspomena, jedna priča

“Ovo je Rijeka”: Izložba o bogatoj povijesti kluba koji je neizostavni dio riječkog identiteta

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovom izložbom želja nam je bila kroz sve te predmete koje godinama skupljamo povezati povijest, sadašnjost i budućnost HNK Rijeke - rekli su kolekcionari Zvonimir Krpan i Mišel BudimilićU prostorijama Exportdrva održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvaranje izložbe »Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča« u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koja uz mnoštvo raznih predmeta i memorabilija sakupljenih od dvoje kolekcionara predstavlja priču o nogometnom klubu Rijeka koji je dio riječkog identiteta.


– Osnovna ideja prilikom postavljanja izložbe bila nam je dočarati nogometnu atmosferu i nogometni šušur – kazala je kustosica izložbe Sabrina Žigo, dodavši kako se nada da će publika prepoznati kolekcionarski trud jednako kao i vrijednost izloženih predmeta.


Istaknula je i kako kolekcionarski dvojac inače temeljito popisuje sve prikupljene predmete te o svakome od njih mogu ispričati zanimljivu priču o načinu na koji su došli do njega.


Više stotina predmeta
Dvoje Riječana, Zvonimir Krpan i Mišel Budimilić, strastveni su navijači i obožavatelji nogometnog kluba Rijeka, koji su odlučili u obliku izložbe s javnošću podijeliti više stotina predmeta vezanih za nogometni klub koje su niz godina sakupljali.


Foto galerija: Najavljena izložba "Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča" Foto: Marko Gracin


Među predmetima najviše je dresova igrača, medalja, pehara, plaketa, karata te ostalih prepoznatljivih memorabilija od kojih će dio biti predstavljen u petak 15. siječnja na otvorenju izložbe »Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča« u Exportdrvu.


– Bit će tu dresova, zastavica, medalja, pehara, lopti još od 1970-ih godina pa sve do danas. Ovom izložbom želja nam je bila kroz sve te predmete koje godinama skupljamo povezati povijest, sadašnjost i budućnost HNK Rijeke i nadamo se da će izložba biti zanimljiva svima onima kojima je Rijeka u srcu, ali i ljubiteljima nogometa općenito.


Nadamo se i da ćemo izložbom pobuditi neke uspomene, i one lijepe i one možda malo manje lijepe, ali sve je to dio našeg voljenog kluba – rekli su Zvonimir Krpan i Mišel Budimilić u najavi izložbe.


Kolijevka hrvatskog nogometa


U sklopu nadolazeće izložbe izdan je i prigodan popratni katalog koji ukratko predstavlja samu izložbu, a autor kataloga je Goran Moravček koji je naglasio kako je Rijeka kolijevka hrvatskog nogometa, a današnji HNK Rijeka baštini tradiciju svih onih klubova koji su u Rijeci bili osnovani.


– Riječ je o klubu s bogatom tradicijom, koji je iznjedrio brojna poznata nogometna imena. Ipak, ova izložba je jedna navijačka priča, povijest kluba viđena kroz njihove oči – pojasnio je Moravček.


Na to se nadovezao i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, koji je istaknuo kako je ova izložba ujedno i prigoda da se prisjetimo bogate povijesti kluba koji je neizostavni dio identiteta Rijeke.


– Siguran sam da će izložba privući velik broj posjetitelja, samim time što su navijači već gotovo godinu dana odvojeni od stadiona, pa vjerujem da je ovo dobra prilika da ožive neke svoje navijačke uspomene – zaključio je Filipović.


Vođene ture


Izložba će biti otvorena do 15. ožujka ove godine, a može se razgledati četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 20 sati. Ove se subote i nedjelje 16. i 17. siječnja u 11.30 i u 16 sati organiziraju prve vođene ture izložbom uz same kolekcionare.


Svi zainteresirani moraju prijaviti svoje sudjelovanje na turama na e-mail adresu: [email protected].


Cijena pojedinačne ulaznice je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina te za nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca, mladi do 18 godina i studenti, također uz predočenje važećih dokumenata, ostvaruju popust od 50 posto na pojedinačnu ulaznicu.


Izložba se organizira uz poštovanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, stoga se posjetitelji mole da se pridržavaju fizičke udaljenosti, da ispravno nose zaštitne maske te se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu i dezinfekciju ruku.


Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima ne preporučuje se dolazak.