Retrospektiva

Kvarner Wines predstavio svoje velike uspjehe: Brojne nagrade Kvarner uvrstile na važnu vinsku kartu

Edi Prodan

Foto Kvarner Wines

Foto Kvarner Wines

Posljednje veliko priznanje stiglo je iz Londona – 11 Decanterovih priznanja – 3 srebra i 8 bronci.Udruga Kvarner Wines održala je u Kašetici primorsko-goranskoj konferenciju za novinare na kojoj je predstavila ovogodišnje aktivnosti i uspjehe.


Naime, članovi udruženja su nastupili na čak 16 sajmova i festivala i 9 prezentacija uz podršku Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Kvarnera.


U dogovoru s Hrvatskim sommelijer klubom održana je edukacija za vinare što je također sufinancirao TZ Kvarnera, te edukacija za ugostitelje Crikveničko-vinodolske rivijere što su sufinancirali Turistička zajednica Grada Crikvenice, Grad Novi Vinodolski i Općina Vinodolska.


Autohtone sorte
Udruženje je dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma za poseban doprinos u udruživanju za promociju vinskog turizma.


Hrvatska gospodarska komora Rijeka uključila je Udruženje u projekt BEST MED Iter vitis te se intenzivno radi na formiranju Vinskih cesta Kvarnera, te su već četiri turističke grupe organizirano posjetile ceste.


Početkom godine su se intenzivirali razgovori zbog potrebe omgućavanja korištenja naziva »Prošek« u proizvodnji desertnog vina koje je prema sadašnjim propisima moguće proizvoditi samo u Dalmaciji.


Predstavnici, prošle godine osnovanog, Udruženja Kvarner Wines, vinarije OPG Ružić, OPG Plovanić vina, Grand Village Estate Winery, Vinska kuća Pavlomir, Estate Winery Katunar, Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, PZ Vrbnik, Vinarija Nada nižu uspjeh za uspjehom, uz naglasak na ostvarenju jednog od najvažnijih ciljeva udruživanja promocije autohtonih kvarnerskih vinskih sorti.


Uspjeh u Londonu


Posljednje veliko priznanje stiglo je iz Londona – 11 Decanterovih priznanja – 3 srebra i to za »Kapitul« Vinarije Šipun, pjenušac »San Marino« Vinske kuće Pavlomir i »Sansigot« Grand Village Estate Winery, i 8 bronci za pjenušac »Valomet Brut Nature« PZ Vrbnik, »Barrique 225 Cabernet Sauvignon« Vinske kuća Pavlomir, »Žlahtina Gospoja 2021.« Gospoja, »Amfora 246« OPG Plovanić vina, pjenušac »1288 Brut« Vinske kuće Pavlomir, »Prošek« Katunar Estate Winery, »Vrbnička žlahtina Zlatna« PZ Vrbnik i »Sveta Nedilja« Gospoja.


Možda i najvažnije za istaknuti jest da su gotovo sva nagrađena vina proizvedena od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti što našu regiju i autohtone sorte svrstava na važnu vinsku kartu. Važno je i za spomenuti da je sve kotizacije za sva vina s 50 posto iznosa sufinancirao TZ Kvarnera.