Obrazovanje

Balet, međunarodne diplome, novi programi… Riječke srednje škole uvode brojne novosti

Barbara Čalušić

Ilustracija / arhiva NL

Ilustracija / arhiva NL

Sušačkoj gimnaziji odbren je program baleta i suvremenog plesa, riječkoj program međunarodne diplome, a Ekonomskoj školi i SŠ Antuna Barca gimnazijski razrediRIJEKA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedlog Prve sušačke hrvatske gimnazije prema kojem će se prvi put u povijesti srednjoškolskog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji u ovoj školi provoditi programi plesač klasičnog baleta i plesač suvremenog plesa.


– Odobreno je nešto na čemu smo jako dugo radili. U tijeku je uređenje prostora za balet i suvremeni ples, kazala je na županijskom press kolegiju Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u PGŽ-u.


Logoped u Delnicama


Odobrenje ide i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji za program međunarodne diplome IB – International Baccalaureate za 1. i 2. razred, a koji se dosad provodio za učenike 3. i 4. razreda. Ekonomskoj školi Rijeka i Srednjoj školi Antuna Barca u Crikvenici odobreni su gimnazijski razredi, dok je Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka odobren program Tehničar za informacijske tehnologije. U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Delnicama odobreno je novo radno mjesto za logopeda koji će biti na raspolaganju i ostalim školama u Gorskom kotaru.
– U tijeku su i javne nabave za uređenje te se planiraju radovi na 40 škola kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, a zaprimljena građevinska dozvola za gradnju sportske dvorane Željezničko-tehničke škole Moravice. Objavljena je i javna nabava za početak radova na dogradnji Osnovne škole Omišalj – Područne škole Dobrinj, a očekuje se skorašnja dozvola za novu školu u Rešetarima dok se trenutačno projektira glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom za školu u Marinićima, dodala je Stilin.


Prema privremenom broju upisane djece u osnovne škole u PGŽ-u, dosad je prijavljeno 2.355 djece, a prema evidenciji Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, 481 dijete nije prijavljeno, a od tog broja, 382 su zahtjeva za upis u školu drugog upisnog područja. Također, započelo je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta.


Sredstva za manifestacije


Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Ermina Duraj istaknula je da će u prvih šest mjeseci PGŽ financirati 195 manifestacija od 165 prijavljenih na javni poziv, u ukupnom iznosu od 108.400 eura. Najviše prijava bilo je na području kulture i umjetnosti gdje je prijavljeno čak 67 manifestacija.


Raspoređena su i sredstva za 112 prijavitelja sa 147 programa, u ukupnom iznosu od 138.800 eura za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode te civilne zaštite u 2024. godini.


Za sufinanciranje programa i projekata udruga nacionalnih manjina osigurano je 86.700 eura za 28 prijavitelja s ukupno 75 programa pristiglih na javni poziv. Kako je objasnila Duraj, radi se o različitim projektima, izložbama, edukacijama i javnim događajima koji će biti zanimljivi svima, ne samo pripadnicima nacionalnih manjina.


Prema riječima Ermine Duraj, PGŽ će obilježiti Svjetski dan dobrih djela. Tim povodom predstavnici Županije planiraju posjet azilima u Viškovu i Liču.