PRIJEDLOG ZA RUČAK

Priče s riječke place: Nekoliko laganih ljetnih jela lako je pripremiti, a nisu ni jako skupa

Katarina Bošnjak

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Favorit ovog tjedna upravo je kukuruz šećerac, tri komada prodaju se za 10 kuna.



Dok su se ulice Rijeke jučer »pržile« na 35 stupnjeva, a subjektivni je dojam bio kao da je 40, brojni kupci došli su upravo na placu tražiti osvježenje ili pak lagani ručak koji utaži glad. Favorit ovog tjedna upravo je kukuruz šećerac, tri komada prodaju se za 10 kuna. Ova cijena je odlična iz više razloga – ne mijenja se već godinama, bez obzira na ekonomsku krizu, a kuhani kukuruz se na ulicama gradova prodaje za minimalno 10 kuna, no to uglavnom bude par kuna više. Šećerac s place super je za prigristi kada vam je prekasno za doručak, prerano za ručak ili jednostavno prevruće za bilo kakav težak obrok, a kuha se samo 25 minuta.


No, ako vam kukuruz pak samo još više otvori apetit, tu je još jedan vrlo brzi niskokalorični ljetni recept za koji je potrebno baciti oko na štandove u ribarnici. Za četiri osobe potrebna su vam četiri fileta orade, koji se na placi prodaju za oko 80 kuna po kili, a kao prilog možete dodati blitvu ili špinat koje također možete kupiti na placi za oko 14 do 18 kuna po kili. Filete je potrebno oprati, posušiti ubrusom i kuhati na pari 20 minuta tako da u lonac uspete ¼ vode te zatim cjedilo s poslaganim filetima stavite na lonac tako da »sjedne« i poklopite. Nakon što su kuhani, filete posolite i popaprite te poslužite uz kuhanu blitvu ili špinat.


Ako vam je ostalo mjesta i za desert, a u stanju ste izdvojiti od 24 do 28 kuna za kilogram marelica, uvijek možete napraviti brzinski biskvit ili pak puding od chia sjemenki i marelice za koji vam treba samo nekoliko minuta. U pola čaše mlijeka dodajte pola jušne žličice chia sjemenki i promiješajte, a dok čekate da sjemenke nabubre ogulite marelice i izgnječite ih ili izblendajte ako nisu dovoljno mekane te dodajte malo mlijeka i dobro promiješajte. U čašu ili zdjelu uspite sloj pudinga od sjemenki pa zatim pudinga od marelice dok je ne napunite do vrha i stavite u frižider na dvadesetak minuta nakon čega je puding spreman za konzumaciju.