Natjecanje u Omišlju

Bili smo na natjecanju BIG OM: ‘Veliki ribolovac postaješ tek kad u more pustiš veliku ribu’

Zajednički izlazak na pučinu, a zatim svatko traži svoju pravu poziciju na moru / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Zajednički izlazak na pučinu, a zatim svatko traži svoju pravu poziciju na moru / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Što je puštena, odnosno u more vraćena riba veća, to je veća i tvoja ribolovna veličina – tim nam je riječima jučer neposredno pred odlazak na more svoju ribolovnu »big game« filozofiju predstavio jedan od najiskusnijih i najuspješnijih sudionika BIG OM-a, Ljubljančanin Bojan CestarOMIŠALJ – Krupnim ribama na koje je ovih dana krenuo organizirani lov na području Kvarnerskog zaljeva neće, niti mogu pomoći ni veze, niti poznanstva. Ulovljenim kapitalcima, ako i kad već »padnu«, u prilog bi mogla ići tek sreća, bolje rečeno taktička procjena sretnika koji ih ulove da bi već ona iduća velika riba mogla biti još veća, a time i teža, odnosno vrjednija zadržavanja »na sigurnome«. I ne, nema tu govora ni o kakvoj akciji suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala, već o stvarnom, nimalo lakom, ali i iznimno atraktivnom, lovu na one prave velike ribe – natjecanju u »big game fishingu«, koje se pod već dobro poznatim imenom BIG OM ovih dana održava u akvatoriju Omišlja.


Organizatori imaju puno razloga za zadovoljstvo - Tomo Sparožić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Organizatori imaju puno razloga za zadovoljstvo – Tomo Sparožić / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Veliki ribolovci​


​Šesnaesto izdanje u nasjeverniju luku otoka Krka i ove je godine privuklo sve one koji o »big game« ribolovu u nas nešto znaju, brojne iskusne i pasionirane »big game« ribolovce među kojima i dobar dio onih koji su na Krk ovom prilikom ciljano pristigli iz okolnih zemalja. Svatko od njih s nadanjem u dobru sreću, vjerom u ispravnost vlastitog recepta za pronalazak prave pozicije na moru, a potom i u pripremljenost za naporan, a često dugotrajan obračun s ulovljenom morskom grdosijom. Takvih je u Omišalj stiglo oko 130, podijeljeni su u 34 ekipe i jučer su započeli svoju trodnevnu avanturu.

– Veliki ribolovac ne postaješ kad uloviš veliku ribu, već tek kad je pustiš. Što je puštena, odnosno u more vraćena riba veća, to je veća i tvoja ribolovna veličina – tim nam je riječima jučer neposredno pred odlazak na more svoju ribolovnu »big game« filozofiju predstavio jedan od najiskusnijih i najuspješnijih sudionika BIG OM-a, Ljubljančanin Bojan Cestar. Pobjednik ovog natjecanja iz 2019., ujedno i izbornik slovenske nacionalne vrste, rekao nam je i da se svi lovci na krupnije ribe, pa tako i on, sjećaju svog prvog takvog ulova.


Omišalj i njegov BIG OM posebno su mu prirasli srcu - Bojan Cestar / Foto M. TRINAJSTIĆ

Omišalj i njegov BIG OM posebno su mu prirasli srcu – Bojan Cestar / Foto M. TRINAJSTIĆ​– ​Ovakva vrsta sportskog ribolova nedvojbeno je kruna tog lijepog, ali i zahtjevnog sporta, a do nje svatko dolazi svojim putom. Moj je put počeo preko ribičije na rijekama i mušičarenja koje sam usavršio slijedeći primjer svog oca. Potom sam, dolaskom na Jadran, krenuo loviti s obale, a potom i iz male, trometarske barke. Najprije jedan zubatac pa onda mnogo njih, a onda napokon i »big game fishing«… Sve sam probao i iz svega izvukao neko korisno iskustvo koje me i danas vodi, zaključio je Cestar, napomenuvši da su mu Omišalj i njegov BIG OM, čiji je član od prvog dana osnutka tog kluba, posebno prirasli srcu.


– Ovo mjesto i ekipa koju sam ovdje upoznao moj je drugi dom i uvijek mi je zadovoljstvo biti ovdje, zaključio je slovenski »big game« ribolovac koji je prošle godine, zahvaljujući pobjedi koju je ostvario upravo u Omišlju, imao priliku sudjelovati u neslužbenom svjetskom prvenstvu u toj vrsti ribolova, a koje se održava u Kostariki, i to ne kao predstavnik svoje zemlje, već omišaljskog turnira i kluba.


Svjetli primjer održivog ribarstva


Lov na velike ribe štapom najsvjetliji je primjer sportskog ribolova koji promiče održivo ribarstvo. Kako bi se sačuvalo morsko bogatstvo, natjecanja se održavaju u skladu sa strogim pravilima i pod budnim okom sudačke komisije. Na jednom su brodu dozvoljena maksimalno četiri člana posade te skiper, koji nije član ekipe. Loviti se može četirima štapovima, a borbu s ribom smije voditi samo onaj član koji se zatekao na poziciji u trenutku kada riba zagrize mamac. Ostali članovi posade smiju pripomoći tek kad se ulov privuče na pet metara do broda. Upotreba živih mamaca strogo je zabranjena, kao i upotreba harpuna i borbenih stupova. Svako “kačenje” ribe mora se prijaviti sudačkom brodu, a njezino izvlačenje mora se dokumentirati videozapisom prema propisanim pravilima. Sudionici smiju loviti tune minimalne težine 40 kilograma do ispunjenja zadane kvote, a bodove donose i igluni, iglani, trup dugokrilac, gof, lampuga i luc. Rijetke i ugrožene vrste, sve vrste morskih pasa i ribe ispod dozvoljene težine sudionici su obvezni pustiti. Također, nakon ispunjene kvote natjecanje se odvija po principu “catch and release”, odnosno moraju se pustiti i sve tune bez obzira na težinu. Posebna pravila važe za ribolovne alate koji moraju biti izrađeni od posebnih materijala koji s vremenom otpadaju, a čija snaga ne smije biti veća od snage ribe jer se takva kombinacija ne boduje.

 


Profesionalci i rekreativci


Slične smo impresije čuli i od ništa manje iskusnog, ali ni uspješnog, »big game« ribolovca Roberta Šempinskog iz Voloskog, također redovnog sudionika omišaljskog natjecanja kojemu je na brodu »El Diablo« društvo radio njegov sumještanin Sandi Tičić.– Kako je to kod mene počelo? Eto, pred kojih 25 godina vidio sam kako pred mojim mjestom tune iskaču iz mora te sam sam sebi rekao da barem jednu moram i sam uloviti, kaže kroz smijeh i nastavlja kako ga taj »poriv« drži do današnjeg dana.


Ne bi bio gušt kad bi se baš svaki put nešto ulovilo - Robert Šempinski i Sandi Tičić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Ne bi bio gušt kad bi se baš svaki put nešto ulovilo – Robert Šempinski i Sandi Tičić / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


– Nema tu neke velike filozofije, osjećaš da ti se ide na more i ideš, a da bi izlazak okrunio ulovom, i to još kapitalnim, e to je već druga stvar. Za to svakomu, pa tako i meni, treba nešto sreće, ali i znanja, ili bolje rečeno u praksi stečenog iskustva, kazuje Šempinski, koji je, sjetit će se oni koji znaju i prate ribolovnu scenu, pred koju godinu ispred Rijeke ulovio tunu kapitalku, tešku više od tri stotine kilograma.


– Borba s njom trajala je od 9 sati ujutro pa do skoro deset navečer i nije bilo nimalo lako, nastavio je napomenuvši da se, unatoč činjenici da se ovom vrstom ribiolova danas bavi profesionalno, ali i golemom iskustvu koje je u međuvremenu stekao, i sam iz ribolova kući često vraća praznih ruku.


– Kad bi se svaki put nešto ulovilo, gušt ne bi bio niti upola ovakav kakav je kad znaš koliko si truda, vremena pa na koncu i novca uložio u sve to, zaključio je Šampinski. ​​


 Toni, Nikola, Roko, Mika i Siniša iz ekipe Punat I vraćaju se i zbog druženja / Foto M. TRINAJSTIĆ

Toni, Nikola, Roko, Mika i Siniša iz ekipe Punat I vraćaju se i zbog druženja / Foto M. TRINAJSTIĆ


Za razliku od tog iskusnog dvojca, nešto je manje iskustva, ali ne i manje volje za sudjelovanjem u 16. BIG OM-u bilo u ekipi Punat I, timu sastavljenom od – kako su nam sami rekli – potpunih rekreativaca koji tek nastoje uploviti u vode lova na velike ribe.


– Već smo sudjelovali u ovom natjecanju, ali dosad nismo ništa ulovili, otkrili su nam Toni, Nikola, Roko, Mika i Siniša, priznavši da se unatoč izostanku ulova, ovomu natjecanju rado vraćaju već i zbog druženja, ali i prilike za upoznavanje s ljudima sličnih interesa.


– Uvijek se dobro zabavimo, ali i svaki put nešto naučimo. Tko zna, možda ovog puta napokon i mi nešto ulovimo, zaključili su dobro raspoloženi Puntari ne skrivajući da neće biti razočarani ni ako se s istim nadanjem u Omišalj budu morali vratiti i dogodine.


Tradicija još od 17. stoljeća


Lov na veliku ribu u Omišlju je započeo još u 17. stoljeću, dolaskom ugledne mletačke obitelji Baffo, koja se između ostalog bavila i ribarstvom. Kupivši zemljište u uvali Voz i Peškera, izgradili su tunere na obali i organizirali posade ribara koje su odlazile na more. Ribari su lovili veliku ribu na području od Šila na Krku do Lovrana. Već je tada bila poznata činjenica da tune u Kvarner u najvećem broju dolaze u svibnju i listopadu, kada se lov i organizirao. Od tih je vremena Omišalj poznat po vještim ribarima, ali i najvećim ulovljenim tunama na Jadranu. Najteža na BIG OM-u ulovljena tuna težila je tri stotine kilograma!
BIG OM jedno je od najstarijih i najvećih natjecanja u »big game fishingu« na Jadranu te jedan od pet hrvatskih turnira pobjednici kojih dobivaju pravo izravnog sudjelovanja na međunarodnom prvenstvu u Kostariki. Lani je titulu osvajača naslova pobjednika BIG OM-a ponijela posada Ohana na čelu s kapetanom Alešom Bendom i u sastavu Eldar Kavazović, Dušan Petrovič i Zoran Ivančević. Iskusna slovenska ekipa ulovila je najveću tunu na turniru koja im je donijela 848 bodova i tako osigurala pobjednički trofej.

 


Etičan ribolov


A da se sve na BIG OM-u, natjecanju na kojem je dosad sudjelovalo više od 200 ekipa i više od dvije tisuće sudionika, odvija prema strogim pravilima i regulama propisanim od Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, brinuo je dopredsjednik te asocijacije i ujedno njezin glavni sudac, ali i veliki autoritet kad je u pitanju »big game fishing« Tonči Luketa. Upravo je njemu u stvarnom vremenu prijavljivan svaki zagriz ribe, odnosno status »ribe na štapu«, on je prvi saznavao i je li riba izvučena na brod ili nakon evidentiranja puštana natrag u more. On je u konačnici bio i taj koji je verificirao završne rezultate.


Tonči Luketa / Foto M. TRINAJSTIĆ

Tonči Luketa / Foto M. TRINAJSTIĆ


I sam veliki znalac po pitanju lova na velike ribe, Luketa nam je objasnio razloge zbog kojih se najveći primjerci tuna love upravo na našem dijelu Jadranskog mora.– Iako u vremenu migracija tune najčešće ima znatno više u dalmatinskom moru no ovdje, ondje su primjerci uglavnom osjetno manji od ovih kapitalki kakve zalaze u vode sjevernog Jadrana. Razlog je tomu što su tako velike ribe u moru osjetno sporije i manje okretne u odnosu na manje primjerke tih predatora, pa im je i činjenica da je ovaj dio mora plići i zatvoreniji od koristi u smislu njihovih nastojanja grupiranja i lakšeg, odnosno učinkovitijeg napadanja plova plave ribe kojom se hrane. Veliki primjerci poput ovih kakvi se nerijetko ovdje love otprilike su stari i do 25 pa i više godina, a sama činjenica da su dostigle tu starost i svoje dimenzije ide u prilog tvrdnji da su to inteligentne ribe koje se ne daju tako lako prevariti i uloviti. Minimalna težina za ovu vrst lova na tune u nas je određena na 40 kilograma, i to stoga što je ovo etičan način ribolova. Naime, težina ribe od 40 kilograma jamstvo nam je da je riba u svom životnom vijeku prošla najmanje jedan, a vjerojatno i više svojih reproduktivnih ciklusa, što uzimamo kao jedan od temljenih uvjeta za karakteriziranje takvog načina ribolova – etičnim, odnosno održivim, u smislu nastojanja očuvanja ribljeg fonda. Također, većina ulovljenih riba, mahom tuna, vraća se u more što također pokazuje da sam izlov te ribe nije primarno nastojanje sudionika ovih natjecanja, zaključio je Luketa.


 Ekipa Sharky na čelu s Maurom Lukšićem iz Jadranova pred Rijekom je ulovila tunu koju su procijenili na 60-ak kg / Foto M. TRINAJSTIĆ

Ekipa Sharky na čelu s Maurom Lukšićem iz Jadranova pred Rijekom je ulovila tunu koju su procijenili na 60-ak kg / Foto M. TRINAJSTIĆ