Otvoreno pismo

PARK POMERIO Obersnel odgovorio M. Beniću: Gradske službe će razmotriti sve prijedloge

P. N.

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Pozivam vas da u okviru riječkog Zelenog tjedna, koji će po prvi put biti održan od 21.-26.5. o.g., iskoristite priliku i da se dana 24. svibnja u 17 sati pridružite obilasku parka uz stručno vodstvo samoga projektanta, g. Vladija Bralića, s kojim i osobno možete podijeliti svoja razmišljanja i stavove, poručio je riječki gradonačelnikUređenje novog parka Pomerio izazvalo je dosta rekacija Riječana. 


Od onih koji hvale do onih koji kude. Mnoštvo reakcija izazvao je i naš prvi tekst o parku, ali i objavljeno otvoreno pismo gospodina Benića.


Na njegovo pismo reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čije otvoreno pismo također u cijelosti prenosimo. 
“Poštovani gospodine Benić,


cijenim Vaš doprinos promišljanju o uređenju javnih površina i parkova. No, niti ja osobno, kao pretpostavljam ni Vi, nismo arhitektonske struke i naše sviđanje ili nesviđanje planiranja i projektiranja parka u urbanoj sredini nije presudno.


Grad Rijeka ima obavezu uređivati javne površine različitih namjena u tom smislu, a u skladu s Generalnim urbanističkim planom, gradske stručne službe radile su na uređenju Parka Pomerio u rasponu od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa do izrade projektne dokumentacije i, konačno, same izvedbe.Ideja uređenja ovog parka nije bila izgradnja dječjeg igrališta, nego javne urbane površine za korisnike različitih generacija, potreba i interesa koji u specifičnom i estetski oblikovanom parkovnom ambijentu žele što ugodnije provesti dio slobodnog vremena. U tom smislu, projektanti parka predložili su, a naše stručne službe prihvatile koncepciju terasastog uređenja u okviru kojega svaki tip korisnika dobiva svoj kutak: za sjedenje, sunčanje, hodanje, promatranje i osluškivanje vode, pogled na gradski centar, a u parku je predviđena sprava za igru djece i u tom kontekstu smatram da se o ovoj funkciji parka razmišljalo. Možda niste primijetili, ali park je prilagođen i za osobe s invaliditetom koje mogu koristiti svaki dio parka. Štoviše, radi sigurnosti svih korisnika, uređena je i Rendićeva ulica iako je predstavljala dobrodošlu površinu za parkiranje okolnih stanara.I sad, meni je žao što imate primjedbe. No, ne možemo samo tako jednoznačno vi i ja uletjeti u projekt koji je izradila struka i sada bilo gdje postaviti još tri klackalice i dve ljuljačke. Također, prilično je grubo lijepiti etikete urbanističkim rješenjima poput “zgradurina ispred Svetog Vida, kod Kosog tornja, na Gomili…” kao i neargumentirano optuživati i insinuirati korupciju u kontekstu izdavanja građevinskih dozvola ( “a sve da netko stavi nešto u džep (jer ako to nije napravio, onda onaj tko je izdao građevinske dozvole za te lokacije je baš potpuni idiot”). Kada s takvim optužbama izlazite u javnost, morate biti svjesni njihove težine i morali biste ih argumentirati. Naravno, mogu vas podsjetiti da nema europskog grada u kojem se ne vrši interpolacija nove arhitekture u stare jezgre gradova što struka smatra poželjnjim iako to često izaziva rasprave u javnosti. Poput, recimo, nove modrene zgrade u kojoj je hotel nasuprot Katedrale Sv. Stjepana u Beču.
Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLERNo, vraćam se na smisao vašega osvrta i pitanje je li potrebno postaviti još sprava za djecu. Moguće da jest, i o tome će gradske stručne službe razmisliti i odlučiti nakon promatranja načina na koji će park biti korišten, jer je park, kako sam informiran, osmišljen i za vožnju bicikala, rola, trčanje i sl., što su također oblici igre i zabave kojiima ne trebaju posebne sprave. S druge strane, postoji praksa brojnih gradova koji svoje parkove uređuju organski tj. uređuju staze i postavljaju opremu tek nakon što korisnici utabaju njima najbolje pravce kretanja i točke zadržavanja.Na kraju, g. Beniću pozivam vas da u okviru riječkog Zelenog tjedna, koji će po prvi put biti održan od 21.-26.5. o.g., iskoristite priliku i da se dana 24. svibnja u 17 sati pridružite obilasku parka uz stručno vodstvo samoga projektanta, g. Vladija Bralića, s kojim i osobno možete podijeliti svoja razmišljanja i stavove.Još jednom Vam se zahvaljujem na pismu koje ste poslali jer vjerujem da Vam je cilj bio potaknuti širu javnost i stručne osobe na promišljanje o novoj površini koja je uređena u gradu.

Srdačno Vas pozdravljam” – Vojko Obersnel”, navodi u svom pismu riječki gradonačelnik