Reagiranje

Oglasila se Carina: ‘Nismo kaznili baku, već ženu od 58 godina. I nije joj naplaćena kazna, već trošarina’

P. N.U cijelosti kao potpuno lažne demantiramo sve informacije o postupanju Carinske uprave prema navodno 98-godišnjoj osobi iz Udbine koje su nekritički i bez bilo kakve provjere objavljene u medijima 1. ožujka.


Po službenoj prijavi policije, Carinska uprava je provela nastavni nadzor u kojem je utvrdila nezakonito postupanje 58-godišnje osobe kojoj je izrečena novcana kazna od 600 kn, a koja je umanjena do najniže zakonske razine. 


Navedeno postupanje proizlazi iz prisilnih EU propisa koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine (u konkretnom slučaju iznos od 1488,24 kn što, dakle, nije kazna kako je to pogrešno objavljeno).
Dakle, ne radi se o postupanju prema 98-godišnjakinji, nego o osobi staroj 58 godina, koja je, osim toga, tijekom provedbe nadzora aktivno i angažirano sudjelovala. 


S obzirom na to da je bez provjere objavljen ocito netocan sadrzaj, sukladno odredbama Zakona o medijima trazimo zurnu i potpunu objavu ovog i demantja.