Polemika

Obersnel odgovara Pendi: Ako laže koza, ne laže rog – i građani to vide

P. N.

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJPoštovani gospodine Ravlić,


molim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite moj odgovor na članak objavljen na portalu Novog lista, 30. svibnja 2018. na poveznici http://novilist.hr/Komentari/Reagiranja/Hrvoje-Pende-odgovara-Vojku-Obersnelu-Tko-o-cemu-SDPHDZ-o-istini pod naslovom „Hrvoje Pende odgovara Vojku Obersnelu: Tko o čemu – SDPHDZ o istini“


Ako laže koza, ne laže rog – i građani to vide
Gospodine Pende,


Vaše „sagledavanje šire slike“ otužni je pokušaj da opravdate nedopustivu stvar koju referendumom tražite, da opravdate presedan kojim Hrvatsku želite učiniti zemljom u kojoj legitimno izabrani parlamentarni zastupnici trebaju u parlamentu – šutjeti, u parlamentu parlamentarne demokracije.


Ne možete to opravdati ničime, gospodine Pende, jer je to naprosto nevjerojatan zahtjev za demokratsko uređenje zemlje i građansko društvo u kojem živimo. Nema istinske demokracije u zemlji u kojoj parlamentarni zastupnik mora šutjeti o bilo čemu.


Svi argumenti koje nabrajate već nekoliko puta tiču se manjeg dijela vašeg prvog referendumskog pitanja – promjene izbornog sustava, ali ni jedan jedini argument niste ponudili za sramotno drugo referendumsko pitanje – ukidanje prava glasa saborskim zastupnicima.


Jezične formulacije tog drugog referendumskog pitanja vrlo su precizne i konkretne i bespotrebno ih povezujete saizbornim sustavom. To pitanje ne tiče se izbora, nego situacije u kojoj su izbori već završeni, a zastupnici već sjede u Saboru. Dakle, da ponovim – referendumskim pitanjemVi želite ukinuti pravo glasanja u Saboru zastupnicima manjina izabranima u taj isti Sabor.


Da ste željeli drugačiji izborni sustav manjinskih predstavnika, sustav koji propisuje njihov drugačiji način izbora u Sabor, pitanje biste drugačije ispisali. Ali Vi se ovdje ne bavite načinom provođenja izbora nego se bavite glasanjem u Saboru. Nema u tome nikakvih nejasnih jezičnih formulacija, dapače, one više nego jasno iskazuju vaše ciljeve.


Budući da je i meni i Vama sasvim jasno da nikada nećete uspjeti ponuditi relevantnu argumentaciju za ušutkavanje parlamentarnih zastupnika, jer u demokratskom sustavu vrijednosti takva argumentacija ne postoji, svaku daljnju polemiku s Vama po ovom pitanju smatram gubitkom vremena.


Drago mi je, međutim, što čitatelji Novog lista kroz tekstove koje ste ispisali imaju prilike uočiti svu silu neupotrebljivih argumenata kojima se koristite, a koji se ruše kao kule od karata kad vas netko dotjera pred zid.


I sad je sasvim jasno da Vi, u maniri one „tisuću puta ponovljena laž, postaje istina“, vjerujete da ćete upornim laganjem laž pretvoriti u istinu. I probajte, možete zbilja još tisuću puta ponoviti da se vaše drugo referendumsko pitanje tiče izbornog sustava. No to će svih tisuću puta biti jednaka laž – jer „ako laže koza ne laže rog“. Naime, svatko tko pročita Vaše drugo referendumsko pitanje – bez po muke uočava da je ono u ovoj priči rog.  A tko je koza, nameće se samo po sebi.


I još jednom Vam ponavljam da SDP – HDZ koalicija ne postoji. Nju također uporno navodite iako nema nikakve veze s ovom temom. No, to činite kako biste zaigrali na emocije javnosti i približili im se nudeći bombon u obliku tako često izgovarane rečenice „svi su političari isti“. Jednako ste u šareni bombon-celofan umotali i naziv Vaše inicijative „Narod odlučuje“ – a ustvari ne predstavljate nikakav narod nego dobro ispletenu i povezanu mrežu ultra-konzervativnih udruga i pojedinaca koji manipuliraju hrvatskim narodom, a pripadnike svih drugih naroda žele odstraniti iz ove zemlje. Vaši se interesi tiču uspostavljanja nazadnog društva, rušenja demokratskih dosega i ukidanja ljudskih i građanskih prava. Takvo društvo želite stvoriti i potom njime upravljati. A da je to točno dokazuju sve inicijative koje pokrećete – od ove da predstavnici nacionalnih manjina nemaju pravo glasa, preko ukidanja međunarodnog dokumenta koji Hrvatsku obvezuje na zaštitu žena i djece – žrtava nasilja, sve do zabrane medicinskog postupka prekida trudnoće – što je vaša grupacija upravo nedavno eksplicitno i najavila.


Vrhunsku opasnost za ovo društvo predstavljate upravo vi, a ne fantomska HDZ-SDP koalicija.


Ovime ujedno završavam polemiku s Vama, gospodine Pende i sa žaljenjem se osvrćem na objavu da ste prikupili 390.189 potpisa za sramotno referendumsko pitanje o rezanju prava nacionalnih manjina.


No, sa zadovoljstvom se osvrćem na činjenicu da je to gotovo duplo manje od onog što ste 2013. prikupili za promjenu ustavne definicije braka kada ste virili u tuđe krevete i bespotrebno ponizili pripadnike istospolne seksualne orijentacije ukidajući im pravo da ikada sklope bračnu zajednicu. Meni to govori da su građani Hrvatske otvorili oči i ne daju se tako lako primamiti šarenim bombonima koje im perfidno nudite, navodi se u reagiranju Vojko Obersnela.