Reagiranje

Miletić: ‘Gradonačelnik je taj koji mora držati do identiteta i povijesti Rijeke’

P. N.Predrag Miletić reagirao je na reagiranje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Prenosimo ga u cijelosti.


Poštovani gospodine Prodan


S obzirom da  je gospodin Vojko Obersnel u reagiranju “Nije istina da je Grad Rijeka zaboravio obljetnicu spajanja Rijeke i Sušaka” izrekao da se bavim “manipulacijama  i lažima” molio bih vas za objavu ovog mog odgovora gradonačelniku.
Izuzetno mi je drago da će Grad Rijeka ipak početkom ožujka obilježit 70.godišnjicu ujedinjenja Rijeke i Sušaka u jedan grad.


No povijesna je činjenica da je upravo 12.veljače 1948.g. u palači Municipija izabran Gradski narodni odbor Rijeke ( današnje Gradsko vijeće) sa 130 odbornika kako iz Rijeke tako i Sušaka i ostalih dijelova grada. Tog dana izabran je i predsjednik Narodnog odbora (gradonačelnik) i Izvršni odbor (gradska vlada). Dakle toga dana konstituirana je prvi puta u povijesti jedinstvena gradska vlast i od toga dana Rijeka funkcionira kao jedinstvena gradska cijelina.


Ovo su povijesne činjenice koje stoje u Državnom arhivu , ali o ovom povijesnom vremenu pisali su eminentni riječki povjesničari u izdanjima svojih knjiga i to upravo oni koji su bili i na obilježavanju 70.godišnjice Mirovnog ugovora sa Italijom koja je bila održana u Gradskoj vijećnici prošle jeseni i gdje je bio nazočan i gospodin gradonačelnik. Dakle ne bavim se manipulacijama i lažima kako je to u reagiranju za mene napisao gradonačelnik Obersnel već iznošenjem povijesnih činjenica.


Sada pak brže bolje gradska uprava ipak organizira obilježavanje ove važne gradske obljetnice i to kako je navedeno u reagiranju gradonačelnika početkom ožujka. Dakle tek moje reagiranje u vašem cijenjenom listu potaklo je gospodina gradonačelnika da nam obznani kako će ova povijesna godišnjica biti obilježena, što do tada nitko nije znao da je u pripremi.


No da ova gradska uprava ima problema sa obilježavanjem važnih povijesnih obljetnica našeg grada nije nepoznato ali je žalosno. Podsjetit ću gradonačelnika Obersnela da se iduće godine navršava 300 godina povelje cara Karla VI kojom Rijeci i Trstu daje status slobodne carske luke (18.03.1719.), najznačajniji pravni akt vezan za pomorsku privredu i razvoj grada. Trst se već sprema da iduće godine ovu značajnu obljetnicu dostojno proslavi. Inače predstavnici Grada Rijeke redovito odlaze na proslavu dana Novog Sada  koji svojim datumom smatra povelju carice Marije Terezije, dakle ne zaboravljaju povijest svog grada.


Iduće godine navršava se 360.godišnjica riječkog grba (06.06.1659.)također obljetnica koja se u Rijeci ne obilježava. Europski gradovi koji drže do svoje povijesti i identiteta obilježavaju dan gradskog grba na mnoge načine, zašto ne bi i mi. Da ne govorim da 2020. godine se navršava 500 godina gradskog Statuta.


Rijeka je grad koja ima svoju povijest i identitet, upravo je gradonačelnik taj koji do toga mora držati najviše, a moje reagiranje na zaborav značajne obljetnice Grada nije manipulacija i laž već želja da Rijeka na dostojan način obilježava značajne datume iz svoje povijesti, kako one od 1945. godine  tako i one iz poznijih vremena. Sve su to naši riječki praznici i na nama (posebno na gradskoj upravi) je da ih ne zaboravimo.