Otvoreno pismo

Mamula poručuje Kneževiću: Vaša komunikacija nije na čast Delnicama

P. N.

Petar Mamula, Foto: S. JEŽINA

Petar Mamula, Foto: S. JEŽINANa izjave delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića otvorenim pismom reagirao je zamjenik župana Petar Mamula.


Njegovo pismo objavljujemo u cjelosti:


“Gospodine Kneževiću,imam potrebu i obavezu reagirati na Vaše navode, koje ste iznijeli u svojem reagiranju u Novom listu od 28.02.2018. godine. Osim što iznosite svoje viđenje situacije vezano uz obilne snježne oborine na području Delnica i Gorskog kotara, na vrlo neprimjeren način spočitavate meni pravo da se obraćam javnosti kao zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Iako u svojem reagiranju ističete da poštujete zakone i propise Republike Hrvatske, moram Vam skrenuti pažnju da upravo Vaše primjedbe na moj račun govore suprotno. Trebali biste znati da, zahvaljujući odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i izbornim rezultatima proteklih lokalnih izbora, obnašam dužnost zamjenika župana Primorsko-goranske županije, na cijelom području županije, sa svim obavezama i pravima koje iz te dužnosti proizlaze.
Niti jednom zakonskom odredbom, koja definira moju poziciju, nije predviđena nadležnost za, kako kažete „prozivanje“ i „dociranje“ nekom od čelnika lokalne samouprave sa čijeg područja sam dobio veći ili manji broj glasova na proteklim lokalnim izborima, pa se sukladno tome i vodim u obavljanju svojeg posla.


Moja dužnost kao zamjenika župana je da unaprjeđujem djelovanje županije u segmentima svoje nadležnosti, jedna od kojih je i područje Gorskog kotara, za koje smatram da imam dovoljno kompetencije jer sam tu rođen i živim. Svojim obraćanjem javnosti na press kolegiju želio sam skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da u Gorskom kotaru pa tako ni u Delnicama ne vlada izvanredno stanje. Pa iako se u svojem reagiranju slažete da situacija nije niti kaotična, ni dramatična i da ne vlada izvanredno stanje, govoreći da spašavate kuću koja gori, upravo potencirate dojam izvanrednog stanja!


Vaš pokušaj da svedete moj legitimitet na područje Grada Vrbovskog, samo zbog činjenice što sam najveću potporu na proteklim izborima dobio upravo tamo, isto je toliko neprimjeren kao kada bi netko Vaš legitimitet ograničavao na primjerice Lučice ili Crni lug.


Kada bismo se vodili takvom logikom legitimiteta na osnovu broja i mikrolokacije glasova na izborima, mogli bismo primjerice reći da župan Komadina ima puno veći legitimitet predstavljati građane Grada Delnica nego Vi kao njihov gradonačelnik!


Nikada se u svojem poslu, kolegama s kojima surađujem ne obraćam na osobnoj razini, pa to neću činiti niti ovog puta, međutim moram upozoriti da razina komunikacije u Vašem reagiranju ne služi na čast funkciji gradonačelnika, građanima Grada Delnica, a kod naših sugrađana koji su mi na proteklim izborima dali svoj glas može izazvati osjećaj manje vrijednosti, upravo onaj osjećaj čijem iskorjenjivanju bismo svi koji djelujemo u javnom prostoru ove države trebali težiti” stoji u pismu zamjenika župana Petra Mamule.