Američko istraživanje

Umjereno pijenje crnog vina uz jelo umanjuje mogućnost obolijevanja od dijabetesa

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Usporedba podataka 312 tisuća osoba koji su prijavili da redovito konzumiraju alkohol, ukazuje da oni koji konzumiraju alkohol uz jelo imaju 14 posto manju učestalost dobivanja dijabetesa od onih koji piju bez jela



Kao i oko mnogo čega drugoga, znanstvenici se ne slažu u potpunosti je li konzumacija male do umjerene količine alkohola zdrava ili je ipak bolje ne počinjati uopće u životu s tom navikom. Neke su činjenice neoborive, vino (posebno crno), zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, čuva zdravlje krvnih žila, etanol i resveratrol pozitivno utječu na imunološki sustav i brane od raznih infekcija, da vino podiže razinu zdravih omega-3 masnih kiselina u crvenim krvnim zrncima…No, s druge strane, za neke specifične zloćudne bolesti, redovita konzumacija alkohola i u manjim količinama od preporučenih može biti opasna, veća pak može izazvati dobro znane probleme sa srčanim tlakom, depresijom, jetrom…Puno kod alkohola ovisi koliko se pije, kakav alkohol se pije, ali prema novom istraživanju i kad se pije.


Sad je istraživanje koje stiže sa sveučilišta Tulane u New Orleansu, odnosno njihovog Centra za istraživanje pretilosti, na listu benefita dodalo još jednu blagotvornost umjerenog uživanja vina.


Naime, na velikom uzorku od 312 tisuća ljudi koji konzumiraju alkohol utvrđeno je da imaju veću šansu da izbjegnu razvoj dijabetesa tipa 2.




Glavni autor studije koju je prezentiralo Američka udruga za srce Mao Ha ne krije da je konzumiranje alkohola dvosjekli mač, može odvesti u još veće zdravstvene probleme, a može i poboljšati zdravlje.


“Prethodne studije su se fokusirale na to koliko ljudi piju i imale su mješovite rezultate. Vrlo malo studija usredotočilo se na druge pojedinosti o pijenju, kao što je vrijeme uzimanja alkohola” – upozorava Mao Ha.


Čini se da je to glavni naglasak ove studije, jer je usporedba podataka 312 tisuća osoba koji su prijavili da redovito konzumiraju alkohol, ukazuje da oni koji konzumiraju alkohol uz jelo imaju 14 posto manju učestalost dobivanja dijabetesa od onih koji piju bez jela.


Inače, unutar tog velikog uzorka ljudi uzetog iz biobanke Velike Britanije, nitko od njih na početku promatranja nije imao dijabetes, rak ili kardiovaskularne bolesti. Svima je zajedničko da su redovito pili alkohol,  prosječna starost im je bila 56 godina, polovica su bile žene i 95 posto ispitanika su bili britanski bijelci. Istraživanje je provedeno za svakog sudionika u dužini od 11 godina.


Podaci govore da je od njih 312 tisuća, dijabetes 2 u tih 11 godina razvilo njih 8600, što bi značilo otprilike svaki 36-i. Iako se na to može gledati samo ilustrativno, jer nisu uzeti svi parametri u obzir, znakovito je da i u SAD-u i u Velikoj Britaniji u općoj populaciji svaki deseti čovjek ima dijabetes 2.


Svjesni da ovu studiju ne treba uzimati zdravo za gotovo, istraživači s Tulane sveučilišta ističu kako je poruka ove studije, koja bi trebala potaknuti detaljnija istraživanja, da umjereno pijenje vina uz obroke može djelovati preventivno na pojavu dijabetesa 2, u slučaju da osoba nema druge zdravstvene probleme koje bi konzumacija alkohola mogla pogoršati. Preporučuju i da bi se prije prelaska na ovakav režim prehrane ljudi trebali konzultirati sa svojim liječnikom.