Prigodan program

U Rijeci obilježen Svjetski dan glasa. Prevencija je ključ, a medicina donosi novu nadu oboljelima

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZARIJEKA – U sklopu obilježavanja Svjetskog dana glasa, na riječkom Korzu i u Gradskoj vijećnici održan je prigodan program, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci – Studijem Logopedije i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KoHOM-om, Ligom protiv raka PGŽ-a te Maticom umirovljenika grada Rijeke.


Kako je istaknula pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. sc. Diana Maržić, obilježavanje Svjetskog dana glasa pridonosi boljem razumijevanju važnosti glasa u našem svakodnevnom životu te potiče pojedince, ustanove i organizacije diljem svijeta da se aktivno uključe u promicanje zdravlja glasa i pruže podršku osobama s problemima s glasom.

Predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, dr. med. rekla je kako su akcije prevencije svih bolesti, a ne samo zloćudnih, najvažniji dio odgovornosti prema sebi i svom zdravlju te da moderna medicina donosi nove dobre rezultate u liječenju i novu nadu za oboljele.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a doc. dr. sc. Željko Linšak, rekao je da je moto obilježavanja Svjetskog dana glasa »Snaga glasa – snaga zdravlja« te da je on dio programa Dani preventive 2024.


U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana glasa, na riječkom Korzu održana je javnozdravstvena aktivnost dijeljenja promotivnih i edukativnih materijala.


Građani su imali priliku ispuniti upitnik za samoprocjenu glasa i doznati imaju li problem s glasom te kome se mogu obratiti za daljnju obradu.


U riječkoj Gradskoj vijećnici održana je tribina na kojoj su sudjelovali mnogobrojni predavači – Ivana Anić, dr. med. koja je govorila o temi »Sačuvajmo dobar glas«, Anja Benšić, mag. logoped s temom »Dobar glas daleko se čuje«, dr. sc. Ana Lesac Brizić, dr. med. »Zvuk zdravlja: Kada posjetiti liječnika zbog promuklosti?«, Leonardo Bressan, dr. med. »Zašto ponekad gubimo dobar glas«, doc. dr. sc. Diana Maržić, dr. med. »Promuklost – uzroci i liječenje« te glazbenica i vokalistica Ivanka Mazurkijević koja je govorila o temi »Glazbene poruke kroz glazbu«.


Zanimljiva predavanja upotpunile su glazbene izvedbe Zbora Kluba laringektomiranih osoba Primorsko-goranske županije i Zbora Matice umirovljenika grada Rijeke.


U sklopu programa, istaknuta je inicijativa za osnivanjem udruge koja će pomoći djeci s poremećajima govora i izgovora.


Svjetski dan glasa obilježava se svake godine 16. travnja u cilju promicanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja glasa i problemima povezanim s glasom.