Dies Academicus

Sveučilište u Rijeci dodijelilo akademska priznanja i nagrade znanstvenicima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Rektorica je poslala poruku laureatimaIzazovi budućnosti donekle nas plaše, jer oni razbijaju naše zone komfora i obrasce na koje smo navikli. No, recept za budućnost prilično je jednostavan: trebamo zasaditi stablo u čijem hladu nećemo uživati mi, nego neki novi naraštaji.


Tako i mi danas uživamo u rezultatima nekih ranijih borbi, ranijih izuma koji su nam unaprijedili život – poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija na svečanoj dodjeli priznanja i nagrada najboljim djelatnicima na Sveučilištu, koja je održana u sklopu 51. Diesa Academicusa.


Sve češće pitanje


Rektorica je uručila plakete djelatnicima koji su u prošloj godini postali redoviti profesori u trajnom izboru, kao i nagrade za nastavnu izvrsnost nastavnicima i suradnicima sa svih sastavnica te nagradu pojedincu i priznanje instituciji za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti.


Foto galerija: Plakete i nagrade znanstvenicima Sveučilišta u Rijeci Foto: Milan Đekić
Dodajući kako se sve češće u javnosti postavlja pitanje trebaju li intelektualci biti prisutniji i glasniji rektorica je upozorila da bi upravo intelektualci trebali činiti sve što je u njihovoj moći da ublaže rizik globalne krize koja bi mogla nepovratno naštetiti budućim generacijama.


– Na smijemo biti indiferentni prema katastrofama koje nas se direktno ne tiču. Mislim da je ključno da svi mi na ovom sveučilištu osvjestimo trenutak i kultiviramo perspektivu dugoročnosti razmišljanja što ostavljamo budućim generacijama i pokušamo utjecati na promjenu sadašnjih moralnih prioriteta.


Obraćam se danas vama, laureatima, kao najboljima, da pošaljemo poruku da ne propustimo djelovati, jer to nam je dužnost, istaknula je prof. dr. Prijić Samaržija.


Dobitnici plaketa i nagrada


Plakete za redovitog profesora u trajnom izboru dobili su: Jasna Šikanja i Dražen Trogrlić s Akademije primijenjenih umjetnosti, Maruška Vizek, Davor Vašiček i Saša Žiković s Ekonomskog fakulteta, Igor Žutić i Rajka Jurdana Šepić s Fakulteta za fiziku, Ines Milohnić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Karmen Lončarek, Dražen Cuculić, Goran Palčevski i Alen Ružić s Medicinskog fakulteta te Renato Filjar s Tehničkog fakulteta.


Nagrade za nastavnu izvrsnost dobili su: izv. prof. dr. Jasmina Dlačić i dr. sc. Matia Torbarina s Ekonomskog fakulteta, doc. dr. Stribor Marković i David Visentin s Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova, prof. dr. Danko Bakarčić i dr. sc. Odri Cicvarić s Fakulteta dentalne medicine, doc. dr. Ivana Poljančić Beljan i dr. sc. Marija Čargonja s Fakulteta za fiziku, doc. dr. Martina Ašenbrener Katić i dr. sc. Kristian Stančin s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija, doc. dr. Vera Tonić i dr. sc. Matea Zubović Žutolija s Fakulteta za matematiku, izv. prof. dr. Jelena Đurkin Badurina i Ema Petaković s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, doc. dr. sc. Silvije Šegulja s Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Aneta Stojić i dr. sc. Lovro Kralj s Filozofskog fakulteta, doc. dr. Elvis Žic i dr. sc. Ksenija Tijanić Štrok s Građevinskog fakulteta, prof. dr. Kristina Pilipović i dr. sc. Tamara Janković s Medicinskog fakulteta, prof. dr. Edvard Tijan i dr. sc. Davor Šakan s Pomorskog fakulteta, izv. prof. dr. Vanja Smokvina i Paula Šamanić s Pravnog fakulteta, izv. prof. dr. Goran Mauša i Erik Otović s Tehničkog fakulteta, doc. dr. Anita Rončević i dr. sc. Sanja Ljubičić s Učiteljskog fakulteta, doc. dr. Maja Kelić i Anja Benšić sa sveučilišnog studija Logopedija te doc. dr. Igor Pešić sa sveučilišnog studija Politehnika.


Nagradu za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti dobile su izv. prof. dr. sc. Adriana Martinović s Pravnog fakulteta i Alisa Ivančić, alumna Ekonomskog fakulteta i dobitnica nagrade za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti za 2023. godinu u kategoriji “Studentice/studenti”, dok je Ekonomski fakultet dobio priznanje za razvoj i promicanje rodne ravnopravnosti za 2023. godinu u kategoriji “Institucije”.