Poziv na prevenciju

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Ne osvijestite li vlastitu brigu o zdravlju, nema te medicine koja vam može pomoći

Edi Prodan

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Pokrenite se, počnite živjeti zdravim životom. Odbacite poroke, uvrstite u svoje navike kretanje, tjelovježbu, zdravu prehranu. Vaše će vam tijelo ubrzo nakon toga poslati pozitivni odgovor, rekla je Glibotić Kresina 


RIJEKA Moja odgovornost, prva je i možda najvažnija stavka dobrog zdravlja. Ne živimo li zdravo, umanjena su nam i prava na zdravlje. Dio te osobne odgovornosti prema vlastitom zdravlju je i participiranje u preventivnim akcijama koje organiziramo, posebno u tjednima koji slijede za Svjetskim danom zdravlja čije obilježavanje počinjemo u subotu, 6. travnja, istaknula je to Vesna Čavar, pročelnica UO odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije na konferenciji za novinare održanoj u središtu Županije povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana preventive. Drugim riječima, ne brinete li osobno o vlastitom zdravlju, ne slušate li preporuke stručnih tijela koja sugeriraju pojedine preglede i ne živite li u jednom općem smislu zdravo, teško da vam može pomoći ni najbolja medicina na svijetu.


Snimio Vedran KARUZA


Na riječki županijske pročelnice, nadovezala se pročelnica za zdravstvo Grada Rijeke Karla Mušković.
– Kao što je naša županija regija zdravlja, tako je i Rijeka grad zdravlja. Po tom pitanju apsolutni smo hrvatski lideri jer Rijeka je zahvaljujući kvaliteti rada svih segmenta u tom važnom području već 1998. godine postala dijelom Europske mreže zdravih gradova.  Rijeci je zdravlje svojih građana uvijek u fokusu. Ali, građani ne participiraju u brizi o svom zdravlju onoliko koliko bi bilo poželjno, onoliko koliko bi bilo optimalno. Stoga su preventivne akcije koje organiziramo tijekom travnja i svibnja jedan od doprinosa da Rijeka još većoj mjeri bude zdravi grad, naglasila je Mušković.


Snimio VEDRAN KARUZA


A u aktivnostima po pitanju zdravlja, iniciranog Svjetskim danom  zdravlja, snažno participira i Nastavni zavod za javno zdravstvo na čijem je čelu Zdravko Linšak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


– Preventiva i briga o vlastitom zdravlju, odgovornost prema njemu naša su najvažnija poruka svakom pojedincu. U dva mjeseca koji slijede jako je velik broj preventivnih akcija, prva je u subotu 6. travnja čiji je naziv Travanjska inventura zdravlja, a tu našu veliku brigu za zdravlje zajednice i županije u kojoj živimo zaključit ćemo 25. svibnja kad obilježavamo Dan plavih irisa, odnosno prevenciju raka debelog crijeva, zaključio je Linšak.


Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, koji se tradicionalno obilježava svakog 7. travnja od davne 1950. godine, posvećen je dakle zagovaranju prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja. Aktivnosti dakle započinju i javnozdravstvenom akcijom Travanjska inventura zdravlja koja će se održati u subotu, 6. travnja na Korzu s početkom u 10 sati, kao i javnozdravstvena tribina Moje zdravlje, moje pravo – pojedinac i društvo između prava i dužnosti zakazane za utorak, 9. travnja u Gradskoj vijećnici Rijeka.


Najznačajnije su to informacije s konferencije za novinare održane u sjedištu Primorsko-goranske županije gdje su predstavljene nadolazeće aktivnosti koje su osmislili i koje će provesti za zdravstvo nadležni ljudi Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i Dana preventive.


 


Na poruke koje su odaslali Čavar, Mušković i Linšak nadovezala se i voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Glibotić Kresina.


– Pokrenite se, počnite živjeti zdravim životom. Odbacite poroke, uvrstite u svoje navike kretanje, tjelovježbu, zdravu prehranu. Vaše će vam tijelo ubrzo nakon toga poslati pozitivni odgovor. Upravo ovih nekoliko u osnovi jednostavnih životnih navika mogu utjecat na smanjenje 80 posto  srčanih tegoba, 90 posto smanjenja dijabetesa tipa II, a za jednu će se trećinu smanjiti i opasnost od malignih oboljenja, naglasila je Glibotić Kresina.