Važno otkriće

Znanstvenici vjeruju da su riješili vječni misterij nastanka znamenitih egipatskih piramida

T.I.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Dokazano je postojanje nekadašnjeg pritoka Nila kojim su dopremani kameni blokoviZnanstvenici vjeruju da su možda riješili misterij nastanka znamenitih piramida u svjetski poznatom kompleksu Giza, izgrađenih prije više od četiri tisuće godina.


Istraživanje tima sa Sveučilišta Sjeverne Karoline fokusiralo se na dopremu kamenih blokova za piramide. Utvrdili su kako su ove impozantne građevine izgrađene duž davno isušenog, drevnog rukavca rijeke Nil, koji se sada nalazi skriven duboko ispod pustinjskog pijeska.


BBC piše kako su ovu tezu arheolozi imali već neko vrijeme, ali dosad, prema riječima autora studije prof. Emana Ghoneima, “nitko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog mega vodenog puta stvarnom mjestu piramida”.
Znanstvenici su se koristili radarskim satelitskim slikama, povijesnim kartama, geofizičkim istraživanjima i vađenjem jezgre sedimenta kako bi mapirali riječni rukavac, za kojeg vjeruju da je zatrpan tijekom velikih pješčanih oluja prije više tisuća godina.


“Tim je uspio prodrijeti kroz površinu pijeska i proizvesti slike skrivenih obilježja korištenjem radarske tehnologije. Među otkrivenim značajkama su pokopane rijeke i drevne građevine u podnožju područja na kojem se nalazi većina staroegipatskih piramida”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.


Jedna od koautorica studije, dr. Suzanne Onstine rekla je za BBC kako je lociranje nekadašnje rijeke dokazalo kako je postojao vodeni put koji se mogao koristiti za prijevoz teških blokova, opreme i ljudi.


“To nam stvarno pomaže objasniti izgradnju piramida”, rekla je.


Otkriće ovog izumrlog riječnog rukavca pomaže objasniti i veliku gustoću piramida između Gize i Lishta u sadašnjem negostoljubivom području pustinje Sahare.


“Stari Egipćani mogli su koristiti energiju rijeke za nošenje ovih teških blokova, umjesto ljudskog rada”, dodala je Onstine.