Prof. dr. Igor Mezić

Riječki znanstvenik dobio prestižnu svjetsku nagradu. Izradio je matematičku teoriju koja omogućuje dosad nerješive izračune

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nagradu prof. dr. Meziću, koji radi na Odjelu za strojarstvo i Odjelu za matematiku na Sveučilištu u Kaliforniji, dodjeljuje Društvo za industrijsku i primijenjenu matematikuRIJEKA – Član Međunarodnog znanstvenog savjeta te počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Igor Mezić, dobitnik je nagrade J. D. Crawford Prize, koju dodjeljuje Društvo za industrijsku i primijenjenu matematiku.


Profesor Mezić radi na Odjelu za strojarstvo i Odjelu za matematiku na Sveučilištu u Kaliforniji, a nagrada mu je dodijeljena za rad »Spectrum of the Koopman Operator, Spectral Expansions in Functional Spaces, and State-Space Geometry«, objavljen 2019. u časopisu Nonlinear Science. U tom radu, čiji je jedini autor, predstavljena je matematička teorija koja olakšava razumijevanje i ubrzavanje niza prethodno nerješivih izračuna sa širokim rasponom primjena, uključujući dinamiku fluida, energetski učinkovit dizajn, mrežnu sigurnost i operacije te dinamiku složenih sustava.


Mezić je i ravnatelj Centra za energetski učinkovit dizajn Sveučilišta u Kaliforniji, a nagrada koje mu je dodijeljena dobila je ime po Johnu Davidu Crawfordu, koji je proveo revolucionarno istraživanje u kojem je prepoznao urođenu kaotičnu dinamiku koja postoji u plazmi i zbog čega čestice »bježe« neovisno o mehanizmu kojim ih pokušamo obuzdati.
Mezić je za svoja ranija istraživanja osvojio brojne nagrade, među kojima su Alfred P. Sloan Fellowship in Mathematics, National Science Foundation CAREER Award i George S. Axelby Outstanding Paper Award, koju dodjeljuje Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dobitnik je nagrade United Technologies Senior Vice President for Science and Technology Special Achievement Prize za poseban doprinos raznim inženjerskim tehnologijama.