Preliminarna istraživanja

Redovito konzumiranje ljutih papričica produžuje život i uvelike smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Do rezultata se došlo tako da su znanstvenici uspoređivali zdravstvene kartone 570 tisuća ljudi u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu, onih koji su redovito konzumirali ljute paprike i onih koji uopće nisu ili vrlo rijetko



Ljudi koji redovito konzumiraju čili papriku živjet će dulje i imati znatno smanjen rizik prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti ili raka.


Ovo sugeriraju preliminarna istraživanja koja će biti predstavljena na godišnjem znanstvenom plenumu Američkog udruženja za srce od 13. do 17. studenog. Skup koji predstavlja globalnu razmjenu najnovijih znanstvenih dostignuća, istraživanja i ažuriranja kliničke prakse utemeljene na dokazima u kardiovaskularnoj znanosti bit će održan virtualno.


I dosadašnja istraživanja dala su zaključiti da čili paprika ima ljekovita svojstva. Ona djeluje antiupalno,  jak je antioksidans, smanjuje incidenciju raka, kemijski spoj kapsaicin koji papričicama daje ljutinu blagotvorno djeluje na regulaciju glukoze u krvi.




U analizi kako konzumacija ljutih paprika djeluje na razvoj kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti uzrokovanih njima, istraživači su analizirali 4729 studija pet vodećih globalnih zdravstvenih baza podataka (Ovid, Cochrane, Medline, Embase i Scopus). Njihova kompletirana analiza sadrži i četiri velike studije koje su uključivale posljedice po zdravlje za one koji su redovito konzumirali ljute paprike.


Kako prenosi Scitechdaily, rezultati su išli u korist zaključku da njihovo konzumiranje u bitnom postotku smanjuje razvoj kardiovaskularnih bolesti (26 posto) i raka (23 posto), a i reducira smrtnost bez obzira na razlog smrti (25 posto).


Do rezultata se došlo tako da su znanstvenici uspoređivali zdravstvene kartone 570 tisuća ljudi u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu, onih koji su redovito konzumirali ljute paprike i onih koji uopće nisu ili vrlo rijetko.


“Bili smo iznenađeni u kojoj mjeri redovita konzumacija ljutih paprika smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, ali i od bolesti općenito. Ta činjenica naglašava da faktor ishrane može igrati važnu ulogu u općem zdravstvenom stanju“, – komentirao je nalaze studije jedan od autora Bo Xu, kardiolog na Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institutu.


Dakako, doktor Xu kaže da treba poduzeti opširnija klinička ispitivanja kako bi se ovi nalazi dodatno potvrdili jer uspoređivanje prijašnjih studija bez obzira što obuhvaća velik broj ljudi ima svojih mana. Prije svega, znanstvenici na projektu nisu mogli imati točan uvid što redovito konzumiranje ljutih paprika znači, odnosno ostaje nepoznato koliko točno, koliko često i koji tip ljutih paprika su jeli ispitanici. No, jedno je sigurno, ni u jednoj studiji ne stoji da je konzumiranje ljutih paprika imalo negativnih posljedica na ljudsko zdravlje. Dakle, vrijedi pokušati.