Iznenađujući rezultati istraživanja

Rastući broj termoelektrana u Kini je sigurno loša vijest za atmosferu, ali je možda dobra za Tihi ocean

P. N.

FOTO: Reuters

FOTO: ReutersDa su termoelektrane na ugljen veliki su zagađivači zraka zna se odavna i zapadni svijet se bori da ih se riješi prebaci na ekološkiji način proizvodnje energije. Protokolom iz Kyota iz 1997. godine predviđeno je da bi sve termoelektrane do kraja 2020. godine trebale biti izbačene iz uporabe. Kao što znamo, to se nije dogodilo. Dapače, Kina koja i dalje više od polovice svoje energije proizvodi u termoelektranama, gradi i planira nove elektrane na ugljen.


To svakako nije dobra vijest za zemljinu atmosferu, a onda ni za sve stanovnike Zemlje, ali izgleda da nije sve tako crno. Istraživački tim sastavljen od znanstvenika s američkih sveučilišta USC, Sveučilišta Columbia, Sveučilišta Washington, MIT i Sveučilišta Hawaii, objavio je iznenađujuće rezultate istraživanja po kojem emisije iz elektrana na ugljen u Kini oplođuju sjeverni Tihi ocean hranjivim sastojcima metala važnim za morski život.


Kako prenosi Phys.org, Znanstvenici vjeruju da bi taj fenomen mogao promijeniti oceanski eko sustav, ali nisu sigurni hoće li ga promijeniti na bolje ili na gore. Studija objavljena u četvrtak u Zborniku Nacionalne akademije znanosti je pokazala da dim iz kineskih elektrana prenosi željezo i druge metale u vode sjevernog Tihog oceana, dok istovremeno emisije plinova zapadni vjetrovi nose prema Sjevernoj Americi. Mjerenja pokazuju da gotovo 60 posto željeza u velikom dijelu sjevernog Tihog oceana potječe iz ogromne količine dima koje izbacuju kineske elektrane na ugljen.
Studija objavljena u četvrtak u Zborniku Nacionalne akademije znanosti. Između ostalih, surađivali su i istraživači s USC-a, Sveučilišta Columbia, Sveučilišta Washington, MIT i Sveučilišta Hawaii.


“Ovaj rad pokazuje da sagorijevanje fosilnih goriva ima nuspojavu: ispuštanje željeza i drugih metala u atmosferu koji se prenose tisuće kilometara i taloži u oceanu gdje mogu utjecati na morske ekosustave. Određene naslage metala mogu pomoći jednoj vrsti morskog života da napreduje, ali pritom mogu naštetiti drugoj vrsti života” zaključio je Seth John, vodeći autor studije i docent za zemaljske znanosti na Dornsife fakultetu znanosti i umjetnosti pri USC-u.