Katie Bouman

Ova genijalna mlada žena omogućila nam je povijesne fotografije crne rupe. Ovo je njena priča

Portal Novilist.hr

FOTO/Twitter

FOTO/Twitter

Mlada znanstvenica je doktorirala na prestižnom MIT-u, a u jesen kreće s radom na mjestu asistentice na katedri za računalne i matematičke znanosti kalifornijskog Instituta za tehnologiju.Na jučerašnjoj znanstvenoj konferenciji predstavljena je prva fotografija crne rupe u povijesti. Nastala je kao rezultat međunarodne teleskopske mreže koja stoji iza projekta Event Horizon Telescope. 


Zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, doznaje se da iza čitave priče stoji jedna mlada žena. Riječ je o računalnoj znanstvenici dr. Katie Bouman (29) koja se posljednjih nekoliko godina posvetila radu na algoritmu. Razvila je program (CHIRP) koji je omogućio umrežavanje teleskopa koji su naposljetku uspjeli snimiti nešto za što se donedavno mislilo da je nemoguće. 


Tijekom studiranja na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) Bouman je vodila razvijanje algoritma koji je naposljetku doveo do prve fotografije crne rupe. Radila je s timom iz Laboratorija računalnih znanosti i umjetne inteligencije, te Centrom za astrofiziku s Harvarda i Smithsoniana, doznajemo iz New York Posta. 
Za CNN izjavljuje: “Razvili smo načine za generiranje sintetičkih podataka koristeći različite algoritme i testirali ‘naslijepo’ da bi vidjeli možemo li obnoviti sliku. Nismo htjeli razviti samo jedan algoritam, već više njih s različitim pretpostavkama koje su ugrađene u njih.”


Čitav je svijet saznao za mladu znanstvenicu zahvaljujući objavama na društvenim mrežama. Mnogi su se pobrinuli da Bouman dobije zasluge za ovo fantastično znanstveno otkriće.


„Čestitke Katie Bouman kojoj dugujemo prvu fotografiju crne rupe. Njezino se ime ne spominje dovoljno u medijima.“, stoji u objavi na Twitteru.Njezin su uspjeh podijelili MIT i Smithsonian na svojim službenim Twitter profilima. „Prije tri godine MIT studentica Katie Bouman je vodila stvaranje novog algoritma koji će proizvesti prvu sliku crne rupe u povijesti. Danas, ta je fotografija objavljena.“, stoji u objavi Laboratorija s MIT-a.Skromna znanstvenica za CNN izjavljuje: „Nitko od nas ovakvo nešto nije mogao postići sam. Sve se složilo zahvaljujući mnoštvu različitih ljudi s različitim pozadinama“, objašnjava Bouman.Bouman će od ove jeseni započeti s predavanjima kao asistentica na katedri za računalne i matematičke znanosti kalifornijskog Instituta za tehnologiju.