Tko je u pravu?

Nicki Minaj misli da cjepivo uzrokuje impotenciju, urolozi smatraju da COVID može pospješiti erektilnu disfunkciju

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Čim su urolozi shvatili da virus prijeti endovaskularnom sustavu, počeli smo se pitati može li infekcija COVID-19 uzrokovati erektilnu disfunkciju. Odgovor se počeo sam nametatiU studiji objavljenoj u srpnju, istraživači u Italiji ispitali su više od 2000 muškaraca koji su preboljeli COVID-19 s nizom pitanja o njihovom zdravlju, između ostalog i erektivnoj disfunkciji. Pokazalo se da je pojava erektilne disfunkcije tri puta prisutnija u mušakaraca koji su bili pozitivni na virus od onih koji su bili negativni.


Iako je ovo zasada jedina poznata studija koja se bavi povezanošću zaraze korona virusom i erektilnom disfunkcijom, u analizi Dr. Marcosa Del Rosario Santiaga, uglednog meksičkog urologa i člana američkog udruženja urologa, objavljenoj danas na USA Today, stoji da postoje snažne indicije iz prakse da COVID-19 može loše djelovati na potenciju.


„Čim su urolozi shvatili da virus prijeti endovaskularnom sustavu, počeli smo se pitati može li infekcija COVID-19 uzrokovati erektilnu disfunkciju. Odgovor se počeo sam nametati, od početka pandemije u ožujku 2020., urolozi poput mene primijetili su porast broja pacijenata koji su imali erektilnu disfunkciju“ – piše Del Rosario Santiago.
Isto tako, ovaj doktor kaže da je to zasad samo sumnja, i da će osim poduzetog istraživanja u Italiji trebati napraviti još studija kako bi se znanstveno potvrdile ove pretpostavke, no kaže kako njegovo uvjerenje i kolega s kojima je u kontaktu pomaže da pruže još jedan argument ljudima koji na cijepljenje gledaju sa skepsom kako bi ih uvjerili da se zaštite od težih posljedica korona virusa. Usput, ovaj je liječnik iskoristio priliku da demantira objavu reperice Nicki Minaj na Twitteru  vezanu uz negativan utjecaj cjepiva na erektilnu funkciju.


„Kao liječnik koji pomaže muškarcima s erektilnom disfunkcijom, tvrdim da ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da cjepiva protiv COVID -a mogu uzrokovati impotenciju ili naticanje testisa kako to tvrdi Nicki Minaj“ – kaže meksički urolog.I drugi stručnjaci tvrde isto. Doktorica Ashley Winter, urolog specijalizirana za seksualnu disfunkciju u Kaiser Permanenteu u Portlandu, Oregon, složila se da nema naznaka da cjepivo negativno utječe na spolnu funkciju muškaraca ili na testise u cjelini.


“Stotine milijuna muškaraca primilo je cjepivo i nema studija koje pokazuju smanjenu erektilnu funkciju kod muškaraca koji su cijepljeni”, rekla je dr. Winter za AP. “U osnovi, jednostavno ne postoji studija koja bi povezivala cjepivo s natečenim testisima ili erektilnom disfunkcijom.”


Kako bi COVID-19 i erektivna disfunkcija mogli biti povezani? COVID utječe na plućnu mikrovaskulaturu. Erektilna disfunkcija često je odraz drugih zdravstvenih problema. Na primjer, dijabetes, hipertenzija, visoki kolesterol i koronarne bolesti utječu na unutarnji dio arterija ili na endotel. Endotel su stanice koje oblažu unutarnji dio arterija i vena.


To znači da ove vrste bolesti utječu na odnos između krvi, samih žila, tkiva i oksigenacije. Prevalencija i ozbiljnost erektilne disfunkcije i COVID -a veća je kod muškaraca s hipertenzijom, pretilošću, dijabetesom i poviješću vaskularnih bolesti.


„COVID sam po sebi možda neće  uzrokovati erektilnu disfunkciju, ali može biti dodatni čimbenik drugim stanjima kao što su dijabetes, hipertenzija, dislipidemija ili pretilost. Nadamo se da će cijepljenje protiv COVID -a spriječiti i epizode erektilne disfunkcije“ – zaključuje Dr. Marcos Del Rosario Santiago.