Sjednica senata

Fakultet u Iki pokreće novi master studij vezan uz outdoor turizam, otkriveni prvi detalji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Priprema se studij održivog upravljanja u outdoor turizmu. Zajednički će ga provoditi FMTU, nizozemsko Sveučilište Breda i španjolsko Girona.Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici podržao osnivanje združenog specijalističkog diplomskog stručnog studija »Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management« koji će zajednički provoditi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te nizozemsko Sveučilište Breda i španjolsko Sveučilište Girona.


Odobrenje Senata tek je dio procesa uvođenja studija kojim se želi odgovoriti na potrebe tržišta rada.


Transformacijski projekt


Naime, ovaj studijski program ima za cilj pripremiti diplomante za pozicije strateškog menadžmenta u outdoor i kamping industriji, kao i za menadžment u javnom sektoru koji se bavi pitanjima upravljanja turističkim destinacijama te outdoor turizmom i ugostiteljstvom.
Sastavni dio provedbe kurikuluma čini mentorirani program stručne prakse pod nazivom »Transformacijski projekt » koji će se provoditi zahvaljujući potpisanim ugovorima s onim gospodarskim subjektima i subjektima outdoor sektora koji u svom radu primjenjuju i promiču načela održivog razvoja.


Za vrijeme stručne prakse student će znanje i vještine stečene tijekom prva tri semestra primijeniti u praksi izvršavanjem zadataka u različitim ugostiteljskim resortima u Hrvatskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj ili Njemačkoj ili Italiji.


Studij će se izvoditi kao dvogodišnji diplomski studij, a njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova te studenti dobivaju diplomu »Stručni » i dodatak diplomi u skladu s propisima zemlje koja izvodi program.


Senat je jučer usvojio i program cjeloživotnog obrazovanja »Pripremni tečaj za brucoše preddiplomskih studija u STEM području« Građevinskog fakulteta u Rijeci koji je namijenjen brucošima iz razloga što preddiplomske studije građevinarstva upisuju studenti sa završenim različitim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem te su primijećene značajne razlike u njihovom predznanju o temama na koje se nadovezuju teme kolegija u prvom semestru prve godine.


Dosadašnje generacije upisanih studenata pokazale su probleme pri suočavanju sa zahtjevima studija koji se odnose na nedovoljno dobro poznavanje srednjoškolske matematike i fizike te značajne razlike u razini znanja povezane sa završenom srednjom školom.


Kako bi se izjednačila znanja upisanih studenata koji su završili gimnazijske programe i onima koji su završili druge srednjoškolske programe, osmišljen je ovaj uvodni tečaj za tek upisane studente, a bit će namijenjen svim studentima riječkog Sveučilišta STEM područja.


Tečaj je koncipiran tako da polaznicima omogućuje ubrzano ponavljanje važnih cjelina srednjoškolske matematike i fizike, kao i učenje specifičnih tema potrebnih za praćenje izabranog studija.


Seminar je popraćen brojnim sadržajima koji će biti dostupni online, a program će se izvodi hibridno jer je provedba planirana u razdoblju od dva tjedna prije početka nastave na studiju.


Na taj će se način omogućiti brucošima da prate nastavu online u prvom tjednu, a brucoši koji nemaju boravište u Rijeci morat će doći tek na drugi tjedan nastave koji će se održavati uživo.


Dodijeljeni statusi


Senat je jučer dodijelio i niz statusa stručnih te znanstveno-nastavnih baza, a na prijedlog Filozofskog fakulteta znanstveno-nastavna baza postaje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, dok je na prijedlog Filozofskog i Učiteljskog fakulteta status stručne baze dodijeljen udruzi Centar za kulturu dijaloga sa sjedištem u Rijeci te na prijedlog Filozofskog fakulteta isti status imaju i Društvo za istraživanje i potporu, Festival Opatija, Hrvatsko debatno društvo Zagreb, Narodno učilište Rijeka, tvrtka Mirara sa sjedištem u Rijeci, Muzej Grada Rijeke, odvjetnik i sudski tumač Stefan Segnan iz Rijeke, riječka tvrtka Own Solutions, udruga SOS Rijeka, Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića, udruge Delta, Dira, Diston, Drugo more, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VBM, Udruga za razvoj civilnog društva SMART te zagrebačka tvrtka Zaposlena.


Na prijedlog Akademije primijenjenih umjetnosti status stručne baze dodijeljen je tvrtki Studio Maraton i Yamaha Music School, Ars Alta, a na prijedlog Građevinskog fakulteta Senat je potvrdio status stručne baze tvrtki KFK sa sjedištem u Dugom Selu, riječkoj tvrtki Seacon, tvrtki Signalinea sa sjedištem na Kukuljanovu i tvrtki Studio ARS sa sjedištem u Matuljima.