Nova paradigma

Sadašnji pravni okvir ne funkcionira, Coinbase od američke vlade zahtijeva nadzor nad tržištem kriptovaluta

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbasea, kaže da bi američka vlada trebala stvoriti novi okvir za reguliranje digitalne imovine koji je odvojen od onog za tradicionalni financijski sustavJedna od najvećih i najpopularnijih mjenjačnica za digitalnu imovinu, Coinbase poziva vladu Sjedinjenih Država da uspostavi novog regulatora kriptovaluta kako bi spriječila zaostajanje zemlje za drugim vladama širom svijeta.


U dokumentu pod naslovom “Prijedlog politike o digitalnoj imovini: očuvanje financijskog vodstva Amerike”, objavljenom ranije ovog tjedna, platforma za kripto razmjenu ističe kako je vladin nadzor nad tržištem digitalne imovine neophodan. Nadovezujući se na sličan i nedavni prijedlog jednog od svojih ulagača Andreesona Horowitza, iz Coinbasea smatraju da bi stvaranje nove agencije, koja bi se posebno usredotočila na kriptovalute bilo idealno jer raspodjela sadašnjih financijskih regulatora neće funkcionirati s obzirom da su fokusirani uglavnom na tradicionalna tržišta.


“Bez poduzimanja određenih koraka, Sjedinjene Države su u opasnosti da postanu tek donositelji propisa, a ne primarni “kreator modernih financijskih usluga“ – poručuju iz Coinbasea, pozivajući se na “jedinstveni pristup” digitalnoj imovini koji su poduzeli Velika Britanija, Europska unija i Singapur.
Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbasea, obrazložio je u članku za Wall Street Journal četiri ključne točke novog prijedloga. Prvo, ustvrdio je da bi američka vlada trebala stvoriti novi okvir za reguliranje digitalne imovine koji je odvojen od onog za tradicionalni financijski sustav. Armstrong tvrdi da su trenutno važeći propisi izgrađeni oko financijskih posrednika i koncepata koji se ne primjenjuju na kriptovalute.


Drugo, Armstrong želi da se prenese odgovornost za reguliranje digitalnih tržišta novom jedinstvenom saveznom tijelu, kao dodatak nevladinoj samoregulatornoj organizaciji, slično kao što postoji na tradicionalnim tržištima.


Treće, glavni čovjek Coinbasea je pozvao vladu da zaštiti vlasnike digitalne imovine od prijevara i tržišnih manipulacija i zahtijeva otkrivanje podataka radi promicanja transparentnosti.


Četvrto, predložio je omogućavanje poštene konkurencije i interoperabilnosti između kripto projekata.


Coinbase je posljednjih mjeseci postao meta regulatora. U rujnu je američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) zaprijetila da će tužiti tvrtku zbog njenog proizvoda Lend. Coinbase je također bio prisiljen prekinuti trgovanje s maržom kao odgovor na radnje Povjerenstva za trgovinu robnim ročnicama (CFTC). U međuvremenu, Coinbase se izjasnio da je protiv određenih propisa koji bi u širem smislu utjecali na kripto industriju, uključujući nedavni prijedlog zakona o porezu na kriptovalute.


Američka vlada izradila je vlastiti pristup regulaciji kriptovaluta, koji se zasada ne čini kompatibilnim s planom Coinbasea čiji prijedlozi predstavljaju gotovo potpunu promjenu postojećeg sustava.