Expo GameRi

Vibrantni vikend gaminga u Exportdrvu: Nastupio Frano Živković s orkestrom

Valentina Botica

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Posebna gošća bila je glumica i kaskaderka Helena Mankowska, poznata po liku "Lady Dimitrescu" iz igre Resident Evil: Village



 


Rijeka je ovog vikenda okupila glavne aktere hrvatske gaming industrije zahvaljujući prvom riječkom gaming expou, Expo GameRi. U Exportdrvu se okupio velik broj zaljubljenika u igre i tehnologiju, a bogat i raznolik program obuhvatio je različite aspekte gaming svijeta. Organizatori procjenjuju da je broj posjetitelja dosegao čak 8000, uz 150 sudionika i izlagača.

Foto galerija: Expo GameRi u Exportdrvu - nedjelja Foto: Ana Križanec



Paneli i predavanja




Subotnji i nedjeljni paneli i predavanja bavili su se ključnim temama gaming industrije. Fokus je bio na jačanju domaće industrije videoigara, ulozi medija u gamingu te razvoju esporta (kao i esport turizma) u Hrvatskoj. Posebno su se istaknule teme vezane uz Game Jamove, izazove s kojima se suočavaju žene u gamingu te ulaganja u videoigre, a među temama  se našao i tzv. voice acting u igrama.


Zanimljivi gosti


Exportdrvom šetala je i u aktivnostima sudjelovala nekolicina cosplayera – tako smo vidjeli Kiraru iz igre Genshin Impact, Nanamija iz mange Jujutsu Kaisen, Ciri iz igre Witcher i likove iz mange Oshi no Ko.


Posebna gošća bila je glumica i kaskaderka Helena Mankowska, poznata po liku “Lady Dimitrescu” iz igre Resident Evil: Village. Po njezinom je licu napravljena Lady Dimitrescu, a poznata je i kao kaskaderka Mille Jovovich.


“Expo je sjajan, ovakvi događaji i inicijative su uvijek sjajne jer obično okupljaju odlične, talentirane i simpatične ljude, na kojima sam zahvalna. Volim biti dijelom tako odličnog kolektiva”, rekla nam je Mankowska koja je u subotu i nedjelju fanovima davala autograme i s njima se fotografirala.


Zabava i natjecanja


Na prvom katu Exporta, posjetitelji su testirali svoje vještine u gaming zonama i sudjelovali u turnirima uz koje su dolazile nagrade. Igrali su se CS:GO, Valorant, Forza Horizon i Tekken. Oni samouvjereni upustili su se u kvizaška natjecanja, a najmlađi su izrađivali Pokemone od origamija i zabavljali se STEM igračkama.


Koncert kakav se ne viđa često


A kako zvuči kada se spoje videoigre i orkestar uživo, pokazao je mladi i talentirani glazbenik Frano Živković. Inače gitarist i skladatelj, ovaj se put našao u dirigentskoj ulozi pred Riječkim simfonijskim orkestrom, pjevačkim zborom Josip Kaplan i poznatim riječkim glazbenicima. Koncertni program pripremio je i aranžirao sam Živković, a na repertoaru u bile skladbe iz poznatih videoigara kao što su Halo, Doom, Leage of Legends, God of War, Cyberpunk i Assasin’s Creed. Program je počeo Živkovićevim autorskim djelom od tri kratka stavka koje se zove Life’s Orchestral Trilogy, koje je pisao dok je svladavao vještine u orkestraciji i skladanju za orkestar.


“Inspiraciju sam dobio iz starih klasičnih simfonija i filmske glazbe, kao što su John Williams, Hans Zimmer, Enio Moricone i drugi. Ideja za koncert postoji već od prošle godine, a aranžmane sam radio zadnjih nekoliko mjeseci. Trebalo mi je dosta truda i vremena da sve finaliziram na vrijeme i uvježbam s bendom, orkestrom i zborom”, rekao je Živković, koji je zadovoljan što ovom promjenom radi s glazbenicima na način na koji dosad nije imao priliku. Samo neki među njima su Žanil Tataj – Žak, Ivan Pešut i mlada vokalistica Dani Kristina, članica Urbanovog tima iz  posljednje sezone TV showa “The Voice”.


Manifestacija Expo GameRI širom je otvorila vrata riječkoj gaming sceni, a uz koju je Rijeka pokazala da ima potencijal postati jedan od gaming centara regije. Organizatori su jako zadovoljni: “Zadovoljni smo i sami sobom – pet dana smo pripremali dvoranu i sad kad smo je vidjeli u punom osvjetljenju i punom set-upu, puni smo energije i toliko smo veseli, kao da smo tek došli. Cijeli vikend je prošao glatko i oduševljeni smo rezultatima svog rada. Najviše me veseli što je došlo puno djece koja su se razveselila igrama na računalima, a i što je program na glavnoj pozornici impresionirao sve posjetitelje”, rekla nam je jedna od organizatorica, Valentina Mišković Yoe.