Korisno za znati

Internet vam je spor? Možda vam modem stoji na posve krivom mjestu

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ne nazivamo se prorocima i ne vidimo kroz zidove, ali mislimo da znamo gdje ste ga postaviliSjećate li se perioda kada smo računala na internet spajali putem telefonske žice?


Osim što je kućanstvo tada za vrijeme (podosta skupog) surfanja po internetu bilo zakinuto za kućnu liniju, čitav proces trajao je dugo, a preuzimanje sadržaja s interneta planiralo se za kasne večernje sate jer jednostavno nismo imali vremena i živaca čekati dok se pokazivač pomicao brzinom puža.


Slažemo se da je  brz internet u kakvom danas uživamo luksuz zbog kojeg smo sretni što više ne moramo proživljavati situacije slične gore opisanima, stoga nas trenutak kada je internet u ovom dobu spor zna jednostavno izludjeti pa postanemo ljuti i razočarani što obećanja brzog interneta padaju u vodu.
No prije nego što od ljutnje poželite modem baciti kroz prozor, duboko udahnite i pogledajte gdje ste ga stavili – jer možda stoji na posve krivom mjestu…


Gdje ne staviti modem?


Ne nazivamo se prorocima i ne vidimo kroz zidove, ali pogoditi ćemo da ste vrlo vjerojatno modem stavili iza televizije. Mjesto gdje ćete ga postaviti zapravo igra veliku ulogu, a ako je postavljen na pogrešno, odnosno neadekvatno, to će se često odraziti na samu brzinu interneta.


Stoga, čak i ako vam modem nije oku ugodan i ne uklapa se u estetiku vašeg stana, izbjegavajte ga stavljati u zatvorene prostore poput ormara ili komode.


Također, optimalno mjesto definitivno nije blizina ogledala ili metalnih površina, kao niti zabačeni kutovi prostorija.


Isto tako, vrlo vjerojatno nećete uživati u brzom internetu ako modem stavite u blizinu velikog broja elektroničkih uređaja, ili još gore – uz hladnjak ili mikrovalnu pećnicu.


A gdje ga postaviti?


To nisu neka proizvoljno izmišljena pravila, već logika funkcioniranja samog modema i interneta. Da biste dobili optimalnu pokrivenost, ciljajte na to da modem pozicionirate u samo središte stana ili kuće kako biste u svim prostorijama uživali u brzom internetu.


Isto tako, izbjegavajte modem držati skroz na podu, već mu osigurajte mjesto na barem 150 cm iznad poda, a ovisno o proizvođaču, pročitajte na uputstvima u kojoj ga je poziciji idealno za držati – uspravno ili vodoravno.


Istina je da mnoge kompanije danas nude veleobećanja najbržeg interneta, no na našem tržištu je to obećanje potvrđeno za samo jednog operatera – A1.


Naime, Opensignal izmjerio je da je upravo ova mreža najstabilnija po pitanju (maksimalne) brzine slanja i primanja podataka, što su svojim iskustvom potvrdili i sami korisnici tako da s A1 internetom nema situacija u kojima nećete moći istovremeno gledati film na Netflixu, igrati igrice, surfati ili uživati u svim čarima brzog interneta!


Dodatna je pogodnost što korisnici pri odluci za najbrži internet ne moraju, kako se kaže, niti prstom mrdnuti jer će A1 tehničari instalirati opremu na njihovoj lokaciji i pobrinuti se da svaki kut doma bude pokriven WiFi kvalitetnim signalom.


Imate puno uređaja? Nema frke!

Broj uređaja također je stavka koja može utjecati na brzinu interneta. Srećom, to nije neka drama, jer A1 u svojoj ponudi nudi mesh uređaj koji omogućava ujednačenu WiFi pokrivenost tako da se neometano možete spojiti na internet bez straha da će baš onaj jedan napraviti pomutnju ili krah sistema.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom A1 Hrvatska.