Loš kvartal

Apple izgubio poziciju globalnog lidera po broju prodanih pametnih telefona

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Sada Samsung predvodi globalnu prodaju 20,8 posto tržišnog udjela, Apple je na 17,3, dok je kineski Xiaomi zadržao treću poziciju s 14,1 posto globalnog tržišnog udjelaGlobalna isporuka mobitela u prvom kvartalu 2024. godine rasla je 7,8 posto, no u isto vrijeme onih s logom zagrižene jabuke bilo je oko 10 posto manje. U prvom kvartalu prošle godine Apple je isporučio 55,4 milijuna iPhonea na tržište, ovaj kvartal je to palo na 50,1 milijun.


Drugim riječima, Apple je izgubio prvo mjesto u tržišnom udjelu što se pametnih telefona tiče, prestigla ga je Android konkurencija, konkretno Samsung.


Korejska je tvrtka prema jučer objavljenim podacima tvrtke za globalno istraživanje tržišta IDC, doživjela snažni, 20-postotni skok isporuke svojim modela mobitela u prvom kvartalu i zasjela na prvo mjesto po pitanju tržišnog udjela u svijetu mobitela.
Nagli pad prodaje Appleovih uređaja stiže nakon sjajnog zadnjeg kvartala u 2023. godini kad je Apple pogurnuo Samsung na drugo mjesto.


Sada Samsung predvodi globalnu prodaju 20,8 posto tržišnog udjela, Apple je na 17,3, dok je kineski Xiaomi zadržao treću poziciju s 14,1 posto globalnog tržišnog udjela.


Ovu reputacijski i poslovno lošu vijest za Apple slijedi onu s početka godine kad je objavljeno da Apple više nije najvrjednija kompanija na svijetu, tu titulu sada nosi Microsoft. I dok potonjoj dionice figurativno i doslovno rastu jer je uložila mnogo i napravila mnogo po pitanju izazovne tehnologije budućnosti, umjetne inteligencije, Apple kaska za trendovima i čini malo da uopće inkorporira nešto od AI novotarija u svoje uređaje. U tome i činjenici da je Apple postao kolateralna žrtva tehnološkog rata SAD-a i Kine, pa kineske vlasti kao kontramjeru za pritisak prema kineskom TikToku, ograničavaju prodaju iPhonea zaposlenicima državnih tvrtki, leže neki od razloga loših rezultata prodaje iPhonea u prvom kvartalu.