Društvene mreže

TikTok želi zagaziti na teren Instagrama. Priprema aplikaciju za dijeljenje fotografija i tekstova, ali i još neke novosti

T.I.

Foto Reuters

Foto Reuters

Instagram je tako prije četiri godine lansirao Reels, video alat koji je doslovno prekopiran s TikTokaIako suočena s prijetnjom zabrane na području Sjedinjenih država, megapopularna društvena mreža TikTok intenzivno radi na razvoju aplikacije za dijeljenje fotografija s kojom će pokušati ući na područje koje je dosad mahom bilo rezervirano za Metin Instagram.


BBC piše kako iz tvrtke potvrdili da rade na “namjenskom prostoru” za slike i tekst, a neki su korisnici TikToka već primili obavijest o mogućnosti da se njihove fotografije dijele u novoj aplikaciji naziva “TikTok Notes”.


Ovo je najnoviji primjer oponašanja u svijetu društvenih medija. Instagram je tako prije četiri godine lansirao Reels, video alat koji je doslovno prekopiran s TikToka.
“Fenomen kopiranja raširen je na platformama društvenih medija, a kad se dobro napravi, ono se isplati. Instagram je tako sa svojim “pričama” kopirao Snapchat i uspio u tome, ali je sličan potez Twittera završio neuspjehom. Nema jamstava”, rekao je za BBC Mike Proulx, direktor istraživanja u analitičkoj tvrtki Forrester.


Iz TikToka nema potvrde datuma izlaska aplikacije Notes, a prema dostupnim informacijama, fotografije nisu jedino područje u koje kompanija namjerava zagaziti. Također žele uvesti podršku za tekstualne objave slične onima na X-u ili Metinom Threadsu, a doznaje se i kako eksperimentiraju s mogućnošću postavljanja videozapisa duljih od 30 minuta, što je područje dosad dominantno rezervirano za YouTube.


Konzultant za društvene medije Matt Navarra komentira da je pokretanje aplikacije za fotografije, odnosno tekstualne zapise, pokušaj TikToka da se više angažiraju umjesto da dominantno pregledavaju ono što rade drugi.


“Ne mislim ipak da je još jedna aplikacija za dijeljenje fotografija nešto što korisnici društvenih medija očajnički traže. Imamo ih već dosta, tako da ne mislim da postoji tolika potražnja”, rekao je.