Neurotehnologija

Novo rješenje u Coloradu: Zakon štiti podatke prikupljene analizom moždanih valova

Jakov Kršovnik

Reuters

Reuters

Neurotehnologije koje se koriste u kliničkom okruženju već su obuhvaćene zakonima, tako da je nova mjera usmjerena na potrošačke proizvode dostupne izvan bolniceGuverner Colorada Jared Polis proteklog je tjedna potpisao zakon kojim želi zaštiti podatke koji se prikupljaju analizom moždanih valova, javlja Reuters.


Podupiratelji prijedloga zakona rekli su da je on neophodan jer brzi napredak neurotehnologije čini skeniranje, analiziranje i prodaju mentalnih podataka sve mogućijim – i unosnijim. Velike tehnološke tvrtke, poput Facebooka Mete Marka Zuckerberga, kao i Neuralink Elona Muska, razvijaju tehnologiju koja može detektirati moždanu aktivnost, a zatim je potencijalno komercijalno iskoristiti, piše Reuters. Prikupljeni podaci imaju beskrajan potencijal, bilo da se radi o osobnijem nuđenju oglasa, iskorištavanju ljudskih raspoloženja, poticanju kupaca na kupovinu, ali i na pozitivne posljedice poput regeneracije zgubljene moždane funkcije. Cathy Kipp, zastupnica u skupštini savezne države Colorado i pokroviteljica zakona, kaže da napredak u polju neurotehnologije obećava bolji život za mnoge ljude, no smatra da je također potrebno osigurati jasan okvir za zaštitu osobnih podataka građana od upotrebe bez njihova pristanka, a da se u isto vrijeme dopusti razvoj novih tehnologija.


Senator Kevin Priola, još jedan od podupiratelja zakona, rekao je da neurotehnologija »više nije ograničena na medicinska ili istraživačka okruženja« i da kada je riječ o potrošačkim proizvodima, industrija »trenutačno može djelovati bez propisa, standarda zaštite podataka ili ekvivalentnih etičkih pravila ograničenja.« Zaklada Neurorights, neprofitna organizacija koja promiče etički razvoj neurotehnologije, rekla je da je prijedlog zakona iz Colorada, koji je podržala, prvi takve vrste u SAD-u. Zaklada je u srijedu objavila izvješće o ocjeni zaštite privatnosti podataka u neurotehnološkoj industriji, za koje kaže da su često bili slabi ili da prava na privatnost uopće nema. U novodonesenom zakonu u saveznoj državi Colorado piše da su neurotehnologije koje se koriste u kliničkom okruženju već obuhvaćene zakonima o medicinskoj privatnosti, tako da je nova mjera usmjerena na potrošačke proizvode dostupne izvan bolnice. Ranije ovog mjeseca, izvršni direktor Synchrona, koji također razvija mozgovni čip, rekao je za Reuters da se ta tvrtka sprema regrutirati pacijente za veliko kliničko ispitivanje potrebno za traženje komercijalnog odobrenja za svoj uređaj.
Diljem svijeta vlade rade na povećanju zaštite potrošača kada su u pitanju neurotehnološki proizvodi, piše Reuters.