Neobičan zadatak

Nije šala, NASA i Tide zajedno razvijaju deterdžent za pranje rublja u svemiru

T.I.

Riječ je o potpuno razgradivom deterdžentu koji trebao bi biti u stanju brinuti se o mrljama i mirisu usprkos ograničenoj količini vode u sustavu koji je instaliran na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Takav deterdžent dobro bi došao i na ZemljiIako sa distance život u svemiru, napose na ISS-u (Međunarodnoj svemirskoj stanici), izgleda jednostavno, zapravo su svakodnevne stvari koje su na Zemlji samorazumljive, u svemiru vrlo komplicirane i astronauti se na dugim misijama susreću s rigoroznim ograničenjima. Primjerice, voda je resurs s kojim se treba postupati posebno pažljivo jer je se u svemir ne može dovući u neograničenim količinama. A voda nam treba za sve, za golo preživljavanje do higijene. Upravo zato Tide i NASA zajedno rade na kreiranju prvog deterdženta za pranje rublja dizajniranog za svemir što bi uvelike trebalo olakšati život astronautima tijekom dugotrajnih misija.


“Misija PGTide” uključivati će i istraživanje kombinacije perilica-sušilica koja bi se mogla koristiti za dugoročne programe na Mjesecu i Marsu, koristeći minimalne količine vode i deterdženta.


Trenutno se odjeća astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici udaljenoj četristotinjak kilometara od Zemlje isporučuje periodično i zapravo je jednokratna zbog nemogućnosti pranja. Međutim, ograničenja težine tereta otežavaju osiguravanje astronautima dovoljno čiste odjeće da izdrže u misijama. Iako se količina od 73 kilograma odjeće koliko astronauti godišnje imaju na raspolaganju, čini popriličnom, zapravo je nedostatna da bi se zadržala visoka razina higijene, posebice jer astronauti moraju vježbati oko dva sata svaki dan kako bi poništili negativne efekte bestežinskog stanja. Uglavnom, prisiljeni nositi istu odjeću po nekoliko dana prije nego što se odbaci.
Problem je u tome što se i voda mora dostavljati sa Zemlje i s obzirom koliko nam je potrebno dnevno za preživljavanje, ona je dragocjena u svemiru i gleda se na svaku kap. U takvom izazovnom okruženju čak i sastojci koji se koriste za čišćenje moraju biti sigurni za zdravlje kako bi se nakon pranja voda i dalje mogla pretvoriti u pitku.


Iako su NASA i ostali partneri u svemirskoj postaji istražili posebnu antimikrobnu odjeću kako bi produljili nošenje, to nije dugoročno rješenje, stoga Tide, koji je u vlasništvu Proctera & Gamblea, radi na izradi potpuno razgradivog deterdženta za pranje rublja koji trebao bi biti u stanju brinuti se o mrljama i mirisu usprkos ograničenoj količini vode u sustavu koji je instaliran na Međunarodnoj svemirskoj stanici.


Tvrtka iz Cincinnatija je u utorak najavila da će već u prosincu poslati u svemir svoj prvi eksperimentalni deterdžent, kako bi znanstvenici mogli vidjeti kako enzimi i ostali sastojci reagiraju na šest mjeseci bestežinskog stanja. Zatim će sljedećeg svibnja olovke i maramice za uklanjanje mrlja biti dostavljene na ispitivanje astronautima u Međunarodnoj svemirskoj postaji.


Ukoliko Tide zaista ispuni očekivanja, nema sumnje da se otvaraju mnoge mogućnosti primjene najavljenih proizvoda i na Zemlji. Super-razgradivi deterdžent za pranje rublja sposoban za rad s limitiranom količinom vode zvuči bolje od svega trenutno dostupnog na tržištu, a uz to je ekološki prihvatljiviji, kao i spomenuta kombinacija perilice-sušilice koja bi također pogotovo bila korisna u sušnim regijama.