Povratak u staro normalno

Google poklanjanjem električnih romobila potiče zaposlenike da se vrate u urede nakon pandemije

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Svaki zaposlenik koji to želi dobit će električni romobil na korištenje do daljnjeg. Jedini uvjet je da na posao s njime dođe barem devet puta mjesečnoAko je pandemija donijela nešto dobro sa stanovišta radnika, onda je to sad već naširoko dokazana činjenica da rad od kuće može biti jednako efikasan i produktivan, kao i onaj u uredu tvrtke. I nije tajna da su milijuni širom svijeta doživjeli rad na daljinu kao blagoslov. Nisu trošili vrijeme ni novac za put do posla i nazad, nisu se morali brinuti jesu li im djeca ili kućni ljubimci u redu, nisu imali praznog hoda zbog nužne interakcije s drugim ljudima na poslu, nitko im na kraju krajeva nije stajao nad glavom…


Pandemija ipak polako jenjava i velike tvrtke, posebno one tehnološke gdje je rad na daljinu zapravo najjednostavnija opcija, gledaju kako da vrate svoje djelatnike u radne kampuse u koje su uložili mnogo novca.


Među njima je Google, koji je ovog tjedna objavio da će se djelatnici morati početi vraćati u urede u stožeru Googlea u Mountain Viewu pored Palo Alta u Kaliforniji i još nekoliko lokacija širom SAD-a, barem na nekoliko dana tjedno.
Svjesni da to neće ići tako lako i poznati po liberalnim radnim uvjetima za svoje zaposlenike, Google je uz tu objavu dao i mali, prilično neobični poticaj.


Naime, radnicima koji su izabrali vratiti se u urede obećali su besplatnu mjesečnu pretplatu od 50 dolara na električni skuter u suradnji s tvrtkom Unagi.


Svaki zaposlenik koji to želi dobit će električni romobil na korištenje do daljnjeg. Jedini uvjet je da na posao s njime dođe barem devet puta mjesečno.


Predviđeni model za ovu uporabu je Unagi Model One, njihov premium proizvod koji po performansma podsjeća na Xiaomi Mi M365 koji se najčešće može vidjeti na hrvatskim cestama.  Težak je 12 kila, može potegnuti do 32 km/h brzine i izdržati 25 kilometara vožnje s jednim punjenjem. Drugim riječima, zaposlenici u krugu manjem od 20 kilometara od posla u sunčanoj Kaliforniji teoretski bi mogli za manje od 45 minuta bi mogli stići na posao, a da se ne oznoje. Pitanje je samo koliko je ljudima praktično ovako putovati na posao u SAD čija je prometna infrastruktura podređena automobilima.


Osim Mountain Viewa, prigodne lokacije (valjda po tome da nisu okružene brdima jer skuteri slabo funkcioniraju na usponima), su uredi  u Seattleau, Kirklandu, Irvineu, Sunnyvaleu, Playa Visti, Austinu i New Yorku.