Fascinantno

Piramide u Gizi: Konačno otkrivena misterija koja stoji iza njihove izgradnje

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Kako je bilo moguće izgraditi gigantske piramide prije tisućljećaStoljećima su piramide u Gizi ostale misterij za znanstvenike, koji su se uvijek pitali kako je bilo moguće izgraditi tako impresivne građevine prije tisućljeća, bez prijevoznih sredstava ili napredne opreme na koju smo danas navikli.


Za njihovu izradu bili su potrebni milijuni kamenih blokova iz kamenoloma daleko od platoa Gize, kao i deseci tisuća ljudi.


Kako su Egipćani uspjeli prevesti sav taj materijal? Brojne su teorije o njihovoj konstrukciji (ima čak i onih koji vjeruju da su djelo izvanzemaljaca), no sada je konačno novo istraživanje, čini se, uspjelo dati uvjerljiv odgovor.
Ključna za realizaciju ovih ogromnih djela – ona Keopsova je visoka 139 metara – bila bi rijeka Nil, posebno kanal poznat kao Khufuov ogranak, koji više ne postoji, a koji je nekada bio plovan za čamce koji su nosili potrebne materijale.


Potvrđeno je da su drevni egipatski inženjeri koristili nekadašnji kanal Nila za prijevoz građevinskog materijala i zaliha na visoravan Gize – objašnjavaju stručnjaci predvođeni Europskim centrom za istraživanje i podučavanje geoznanosti o okolišu (CEREGE) u Aix-en-Provenceu.


Međutim, postoji malo ekoloških dokaza o tome kada, gdje i kako su evoluirali ti drevni krajolici.


Nove paleoekološke analize pomogle su rekonstruirati 8.000 godina dugu povijest rijeke Nil u ovom području, pokazujući da su raniji vodeni krajolici i viši vodostaji rijeka prije nekih 4.500 godina omogućili izgradnju kompleksa piramida u Gizi.


Tim znanstvenika, čije je istraživanje nedavno objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), objašnjava da su piramide u Gizi izvorno gledale na taj rukavac Nila.


Kako bi došli do zaključka, stručnjaci su proveli vrlo detaljnu analizu fosiliziranog polena prisutnog u tlu na području oko kompleksa Gize. Tako su uspjeli dobiti precizne podatke o vegetaciji koja je rasla uz obale egipatske rijeke.


Zahvaljujući proučavanju peludi uspjeli su odrediti promjene u razinama kanala koje su se dogodile tijekom tisuća godina.


Ovo istraživanje daje nam dodatni djelić fascinantne povijesti starog Egipta, ali još uvijek postoji nekoliko misterija koje tek treba otkriti…