LJETNA ŠKOLA

Završava još jedno književno druženje u Staroj Sušici: Ovo okruženje prebacuje sve u sasvim drugi svijet

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

U romantičnom goranskom dvorcu na radionicama koje su vodili Ivana Bodrožić, Sanja Kovačević, Zoran Žmirić i Saša Ilić sudjelovalo je trideset polaznika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Nekima od njih to nije bilo prvo takvo iskustvo



STARA SUŠICA – Kad se na jednom mjestu nađu Ivana Bodrožić, Sanja Kovačević, Zoran Žmirić i Saša Ilić, onda to mora biti izuzetno dobro književno druženje. I baš to, uz naravno jako puno poduke, dogodilo se tijekom 12. Ljetne škole kreativnog pisanja CeKaPea koja je i ovog ljeta održana u Staroj Sušici, točnije u romantičnom dvorcu tog goranskog mjesta.


Ova je godina, govori nam Sanja Vučković, voditeljica CeKaPea, posebna za njihov projekt radionica kreativnog pisanja jer su u Staroj Sušici prvi put održali i Zimsku i Ljetnu školu.


Sjajni rezultati


– Dogodilo se to stoga što je interes za ove naše radionice sve veći i jednostavno nam je predugo bilo čekati cijelu godinu nakon ljetnog rastanka pa smo stoga odlučili ponuditi i mogućnost Zimske škole. Interesa je bilo i mi smo tijekom veljače ove godine održali prvu Zimsku školu na kojoj su voditelji bili Ivana Bodrožić, Olja Savičević i Enver Krivac.


Književno chillanje u miru Stare Sušice / S. VUKČEVIĆ




Pola godine kasnije eto nas opet u ovom prekrasnom okruženju i to opet uz sjajnu ekipu. Ovog su puta naši voditelji Ivana Bodrožić (radionica raspisivanje), Sanja Kovačević (radionica scenarija), Saša Ilić (radionica romana) te Zoran Žmirić (radionica kratke priče).


U te četiri radionice imamo trideset polaznika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Radimo kao i uvijek vrlo intenzivno, a to znači da se tijekom prijepodnevnog rada dijele zadaci, potom slijedi rad na zadanim temama te predvečer čitanje radova, analiza i poduka. U ovom inspirativnom okruženju divne prirode i pomalo romantične prošlosti napredak je očit iz dana u dan, čega ubrzo postaje svjestan svaki polaznik, a mislim da o kvaliteti našeg rada jako dobro govori i činjenica da je od početka postojanja ovog programa u Gorskom kotaru desetak polaznika došlo do te faze da su nakon savladavanja vještina pisanja objavili svoje prve knjige, govori Vukčević koja napominje kako ovi sjajni rezultati obvezuju i na nastavak te širenje aktivnosti.


– Sretni smo i ponosni što je ova naša Škola prepoznata i izvan okvira Hrvatske. Istina, mi smo i tijekom prvih boravaka u Gorskom kotaru imali i sudionike iz Slovenije, a ova godina je zanimljiva i po tome što smo tijekom Zimske škole imali sudionike iz Srbije, dok nam je ljetno izdanje donijelo sudionike iz Slovenije i Srbije. Štoviše, razmatramo mogućnost da uskoro organiziramo i školu kreativnog pisanja u Beogradu ili Novom Sadu, a isto tako ćemo dodatno pojačati vikend-radionice u Zagrebu i Rijeci gdje ćemo dodatno uz praksu raditi i na književnoj teoriji, najavila je Sanja Vučković.


Zadovoljni polaznici


Vrlo su zadovoljni i polaznici. Rado nam je izjavu dao Nikola Dubroja, Puležan s kojim smo razgovarali i zimus kad je prvi put bio član Zimske škole. Na našu opasku da mu se očigledno dopalo, odgovara potvrdno.


Snježana Radetić i Nikola Dubroja došli su iz Istre

Snježana Radetiæ i Nikola Dubroja


– Ovo okruženje u Staroj Sušici me prebacuje u jedan drugi svijet i drugo raspoloženje, što itekako koristi mom književnom radu. Zimska škola bila mi je super i u radionici poezije sam puno naučio, a sad sam odlučio sudjelovati u radu radionice koja se zove Raspisivanje i koju odlično vodi Ivana Bodrožić pod čijim sam se vodstvom jako brzo opustio, pomalo i neočekivano. Naime, ja pišem, za sada, samo poeziju, i zanimalo me je kako ću i mogu li otkriti neke nove svoje potencijale, a baš to uspijevam kroz rad ove odlične radionice, rekao je Nikola.


Slično razmišlja i Snježana Radetić iz Poreča kojoj je ovo prvo iskustvo sa CeKaPe-om i Starom Sušicom.


– Već nekoliko godina sanjam kako ću se uključiti u Ljetnu školu kreativnog pisanja, i evo, sada sam to i uspjela, a uključila sam se u radionicu kratke priče jer nju vodi Zoran Žmirić kojeg kao autora jako cijenim. Uz to, smatram kako je kratka priča formu koja, ako je uspješno savladaš, omogućava i bavljenje većim formama. Do sada ostvarenim sam jako zadovoljna. Radi se izuzetno intenzivno i kvalitetno, fokusirani smo samo na rad, isključeni iz naše obične svakidašnjice i posvećeni učenju. To smatram vrlo korisnim pa ću nastojati ponoviti ovo iskustvo jer je ovo odličan način da se provede dio godišnjeg odmora, rekla je Snježana Radetić.


Ilić: Polaznici imaju originalne ideje

U organizaciji iskoraka zagrebačkog CeKaPea svakako će od velike pomoći biti sjajni srpski književnik Saša Ilić, autor briljantnog romana »Pas i kontrabas« koji je 2019. godine ovjenčan čuvenom NIN-ovom nagradom, jednom od najprestižnijih književnih priznanja na prostorima regije. Ilić je tijekom zimske CeKaPe škole bio gost, a sada je predavač, odnosno voditelj radionice romana.


Saša Ilić


– Do sada sam imao relativno malo iskustva s kreativnim radionicama pa sam rado odgovorio na poziv CeKaPea. Imam desetero vrlo zanimljivih polaznika radionice. Svaki od njih ima niz originalnih ideja, a ja im kroz predavanja nastojim prije svega prenijeti važnost poetike kompozicije romana, dakle sve ono što stvara roman i čini ga cjelinom sastavljenom od brojnih dijelova koje treba što bolje znati ukomponirati, rekao je Ilić.