Galerija AMZ

U Zagrebu otvorena izložba “Cave’s Cave” o 40 godina impresivne karijere Nicka Cavea

Anđela Parmać

Foto Joisp MIkačić

Foto Joisp MIkačić

Izložba je humanitarnog karaktera, s plemenitom namjerom prikupljanja novca za Fond Solidarno s Ukrajinom.



S ciljem obilježavanja četrdesetogodišnjice impresivne karijere Nicka Cavea, u Zagrebačkoj Galeriji AMZ je otvorena desetodnevna izložba humanitarnog karaktera.


Foto galerija: Izložba Cave's Cave Foto: Josip Mikačić


Izložba naslovljena “Cave’s Cave”, odnosno “Caveova špilja” je rezultat sinergijskog djelovanja ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu te kustosa Sanjina Mihelića i Leile Topić, više kustosice Muzeja suvremene umjetnosti.


U plemenitoj namjeri prikupljanja novca za Fond Solidarno s Ukrajinom, pridružili su im se brojni priznati umjetnici domaće scene.





Uoči službenog otvorenja koje je otpočelo u srijedu nešto poslije 20 sat, na ionako prometnoj ulici u samom cetntru grada, pred Galerijom AMZ je bila neuobičajena gužva.


Gotovo stotinjak poklonika lika i djela Nicka Cavea skupilo se kako bi uživali u intrigantnom opusu umjetnika koji uskoro i nastupa u Zagrebu u sklopu iščekivanog INmusic festivala.


Ukazavši na željeno prikupljanje pomoći ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su uslijed ratnih prilika spas pronašli u Zagrebu, kustosica Leila Topić je srdačno pozdravila okupljene te najavila skorašnju objavu prijevoda Caveove knjige “The Sick Bag Song” koju će izdati Fraktura.



Ubrzo je uslijedilo čitanje Caveove poezije koje je otvorila naša cijenjena poetesa Monika Herceg koja ujedno stoji i iza uređivačkog posla za najavljeni Caveov prijevod.


Pored svestrane Herceg koja niže uspješnice u različitim književnim žanrovima, okupljenima su pjesme čitali još književnik i dramaturg Espi Tomičić te istraživačka novinarka Danka Derifaj.



Na pitanje kako se ona pronašla u priči s Caveom, Herceg je izjavila:”Iako Cave nije jedan od glazbenika koji je bio formativan za mene, slušam ga, volim ga. Zato i uživam u ovom angažmanu!”


Potom je i pojasnila način odabira poezije koja je prethodno bila predstavljena publici: “Uzeli smo svatko po nekoliko pjesama koje su nam bile zanimljive.



Rekla bih da je svatko izabrao za sebe one pjesme koje su ga možda, na neki način, i prizvale.”


Program se nastavio glazbeno-scenskom poslasticom koju su okupljenoj publici omogućili Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki koji su pokazali svu melankoličnu raskoš Caveovih balada i međimurskog bluesa.


Zahvaljujući pjevačici, trubačici i performerici Andreji Kurelec Košavić, unatoč zagušljivosti malenog prosotra, publika se prepustila istodobnom uživanju višestrukih osjetila.



Caveov se utjecaj na oblikovanje suvremene, ne samo alternativne, već i mainstream kulture bilježi još od početka njegove karijere s bendom The Boys Next Door pa preko kultnih The Birthday Party i zapisa The Secret Life of the Love Song do scenarija za film iz 2005. The Proposition i projekta Grinderman te najnovijeg filma This Much I Know to be True.


Do 25. lipnja građani će moći vidjeti radove inspirirane Caveovim djelovanjem koje izlažu: Ambre Garlaschelli, Marko Meštrović, Nikola Pjevačević i Danijel Žeželj.


Jednako tako, ponedjeljak će o Caveu razgovarati autor knjige “Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi” Davor Krstić, književnik Miljenko Jergović te dr. sc. Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a potom će uslijediti koncert znakovitog imena Kaj ve.