Značajan uspjeh

Riječanka Kristina Paunovski dobitinica prestižne umjetničke stipendije u SAD-u

Ervin Pavleković

Kristina Paunovski dobila je ICR stipendiju / Foto: Josipa Uzelac

Kristina Paunovski dobila je ICR stipendiju / Foto: Josipa Uzelac



Program International Choreographers Residency (ICR) American Dance Festivala od utemeljenja 1984. godine do danas okupio je više od 500 koreografa iz 93 zemlje na 6 kontinenata.


Jedna od neprocjenjivih prilika za koreografe je razvijanje cjeloživotnih odnosa s kolegama u programu i pojedincima u široj ADF-ovoj zajednici, a sada je dobivanjem ICR stipendije tu priliku dobila i Riječanka Kristina Paunovski, umjetnička voditeljica Plesnog centra K2K u kojem podučava ples, koreografira i djeluje kao moderatorica.


Paunovski je studirala menadžment događaja i slobodnog vremena, plesnu pedagogiju na AHK-Amsterdam School of Arts (2010. – 2011.), a trenutačno je studentica Akademije vizualnih umjetnosti AVA u Ljubljani.




Autorica je više umjetničkih radova, predstava, fotografija i site-specific performansa, a u svojem se radu, kako nam je rekla, fokusira na istraživanje suvremenog plesa i ulično-klupskih stilova. Njezino je polje interesa, ističe, granica između fizičkog i virtualnog, underground i komercijalnog te inkluzija u kulturnim i kreativnim industrijama.


Za američku ICR stipendiju, kaže, odlučila se prijaviti na poziv našeg glumca Edvina Liverića i aktualnog ravnatelja HKD-a, koji je prepoznao njezine interese i iskustvo, jednu novu strunu komunikacije između dviju zemalja.


Renomirana imena


– ICR stipendija, na kojoj sam zahvalna, prije svega omogućit će mi povezivanje s globalnom plesnom scenom, s obzirom na to da se prima desetak stipendista iz cijelog svijeta u trajanju od šest tjedana. Vjerujem da se time otvara mogućnost kvalitetnijeg povezivanja, ne samo sa stipendistima, već i svim njegovim sudionicima. Rekla bih iz svoje pozicije da je prilično velika stvar biti prva osoba koja predstavlja naše prostore, stoga s jedne strane osjećam veliku odgovornost prema tome, no svakako me veseli. Osobno i profesionalno mi znači puno biti dijelom festivala u kojemu su svoje tragove ostavili recimo Trisha Brown, Merce Cunningham ili Anne Halprin. Dakle, radi se o cijeloj paleti imena koja su ispisala suvremenu plesnu umjetnost, i koja se prva spominju kad je u pitanju postmoderna, kaže Paunovski te dodaje kako će osim svakodnevnih radionica s renomiranim imenima održati i »master class« te će raditi na koreografskom komadu za koji će se održati audicija.


Kako je dalje pojasnila, tijekom rezidencije koja će se održavati na Duke University, ima mogućnost organiziranja vlastita dnevnog rasporeda u skladu s vlastitim preferencijama i interesima, što je jedna od najvećih prednosti ICR rezidencije, a u sklopu programa Summer Dance Intensive (SDI) ima priliku sudjelovati i na radionicama suvremene prakse i ulično-klupskih stilova, baleta, »musical theatre« satova, pa sve do radionica posvećenih koreografskoj praksi i neverbalnom kazalištu kojima se planira i najviše posvetiti.


Sloboda koncipiranja satova


– U ovim zrelijim godinama za plesača već i ja imam neke određene vrijednosti i interese pa je samostalno kreiranje i sloboda koncipiranja satova za mene velika stvar jer mi dopušta da odluke donosim u skladu s poznavanjem svojeg tijela, uma i kreativnog tijeka. Rekla bih da je cijeli ovaj nabrojani spektar upravo spoj svih mojih interesa jer me ples oduvijek zanimao u cjelini. Iza svega toga stoji puno rada i predanosti ovom pozivu, ali i malo sreće.


Najvrednijim smatram znanje, iskustvo i poznanstva jer na kraju sve ću to ponijeti sa sobom te kasnije prenositi u svojem gradu, prvenstveno polaznicima Plesnog centra K2K. Zaista sam imala prilike svuda živjeti te putovati od Kine, Ukrajine do Nizozemske, ali uvijek mi je bilo bitno neki način sve vratiti mojem gradu i zajednici. Svoj poziv smatram službom u onom najpozitivnijem životnom smislu, koja ima cilj otvoriti vitalne puteve našoj djeci i mladima prema umjetničkoj realizaciji i rastu, zaključuje Paunovski koja će u sklopu stipendije u SAD-u boraviti nešto više od mjesec dana te dodaje kako će posjetiti i Alvin Ailey i Broadway Dance Center u New Yorku, MOMA-u te pogledati pokoju predstavu na slavnome Broadwayu.