Nastavak tradicije prijateljstva

Potpisan program kulturne suradnje između Hrvatske i Sjeverne Makedonije

Hina

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Bisera Kostadinovska Stojčevska ocijenila je kako se hrvatska i makedonska kultura "dobro poznaju" jer desetljećima rade zajedno, prate se i nadopunjavaj



 Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska potpisale su u srijedu navečer program kulturne suradnje između ministarstava dviju država od 2022. do 2025.


Sjevernomakedonska ministrica Bisera Kostadinovska Stojčevska izjavila je kako se time nastavlja tradicija prijateljstva dviju država i kultura.


Ocijenila je kako se hrvatska i makedonska kultura “dobro poznaju” jer desetljećima rade zajedno, prate se i nadopunjavaju.




Naglasila je kako programe između ministarstava uspostavljene 1995. obogaćuju te dobivaju nove poboljšane suvremene modele komunikacije i projekte u svim područjima umjetnosti.


Njegujemo iskrene odnose utemeljene na povjerenju, rekla je dodavši kako su snažne veze i potpora posebno važne kad je Sjeverna Makedonija pred svojom europskom perspektivom.


Makedonski KIC otvoren u Hebrangovoj ulici


Poručila je kako otvaranje makedonskoga KIC-a još više zbližava dvije zemlje, u čijim odnosima veliki udio imaju i predstavnici zajednica. Dodala je kako će makedonski KIC u Zagrebu postati novi dom za umjetnost i mjesto za nova prijateljstva.


Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i zajednica Hrvata u Sjevernoj Makedoniji predano rade pa je ministrica Kostadinovska Stojčevska uvjerena kako će te veze u budućnosti dobiti i na kvaliteti i na intenzitetu.


Hrvatska ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se u razgovoru s ministricom Kostadinovski Stojčevski prisjetila brojnih uspješnih projekata koji se realiziraju između dviju država i između hrvatskih i makedonskih umjetnika.


Naglasila je kako Hrvatsku i Makedoniju povezuju i velika redateljska imena u kazalištu te brojni glazbenici koji rade u dvije države, a pomažemo i prijevode knjiga s jednoga na drugi jezik, česte su koprodukcije, a surađujemo i u vizualnim umjetnostima te ostalim područjima kulture i umjetnosti.


To je bila prigoda da dobrim odnosima damo poticaj da jedna i druga država sufinanciraju nastupe svojih umjetnika, rekla Obuljen Koržinek te dodala kako će sljedeće godine lektorat makedonskoga jezika u Rijeci obilježiti 15 godina rada.


Istaknula je kako je prisutnost hrvatskih profesora u Makedoniji iznjedrila brojne dobre veze. Razgovarali smo i o suradnji u multilateralnim organizacijama, posebno u UNESCO-u, jer je Hrvatska spremna dati i stručnu potporu oko određenih stručnih pitanja, dodala je ministrica.


Ministrice su poslije potpisivanja programa kulturne suradnje u Ulici Andrije Hebranga u Zagrebu zajedno otvorile Kulturno-informativni centar Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu.