Sin narkoman

Pobjednički rukopis underGrada “Život s njim” Ane Lukšić predstavljen u riječkom Jadranu

Davor Mandić

Ana Lukšić / Foto Sergej Drechsler

Ana Lukšić / Foto Sergej Drechsler

Autorica je rekla da je knjiga namijenjena svim majkama, očevima, prijateljima onih koji žive u ovisnosti



Pobjednički rukopis natječaja underGrad – »Život s njim« Ane Lukšić – objavljen je u formi knjige te predstavljen javnosti u riječkom caffe baru Jadran.


Iza natječaja, kao i knjige, stoje ShuraPublikacije, Šure Dumanić, koja je moderirala predstavljanje u formi razgovora s autoricom i borbe s Brankom Cerovcem, koji si je opet zadao zadatak agresivnim, dugotrajnim istupom minirati neki javni događaj.


42-godišnji sin narkoman


U njegovu logoreičnom solilokviju, koji je jedva prekinut nakon niza upozorenja, pa i prijetnji iz publike, možda se moglo razabrati da mu smeta način na koji se govorilo o narkomaniji i narkomanima, s obzirom na to da je »Život s njim« u suštini život s 42-godišnjim sinom narkomanom.




Sinom čiji je narkomanski »staž« dug čak dvadeset godina, što, kako je rekla Lukšić, može zahvaliti s jedne strane roditeljima, a s druge metadonskoj terapiji.


Iako prema autorici knjige koju Šura Dumanić naziva romanom, metadoni nisu rješenje, već prokletstvo.


Metadoni su, naime, prema njenu tumačenju, također droga, pa narkoman misli da je izliječen, a zapravo je i dalje ovisan, samo o terapiji.


Dumanić je istaknula divljenje ženi koja je uspjela ispričati jednu tako tešku, osobnu priču, a zanimalo ju je kome je knjiga namijenjena i postoji li kakva institucionalna pomoć za ljude u toj situaciji.


Autorica je rekla da je knjiga namijenjena svim majkama, očevima, prijateljima onih koji žive u ovisnosti, a po pitanju institucionalne pomoći spomenula je terapiju (metadonom) i komunu, koju bi ona radije izabrala, jer tamo se narkomani rješavaju ovisnosti.


No njen sin je, kako je rekla, u komuni bio pet i pol mjeseci, rekao da je zdrav i to je bilo to.


– Ne možete ga natjerati; on je punoljetan i gotovo – rekla je Lukšić, izražavajući skepsu prema bilo kakvom popravljanju situacije.


O ediciji


Edicija underGrad; prema Šuri Dumanić, nastala je s idejom da pokaže priče koje Riječani nerado, ili malo pričaju o svojim životima.


Natječaj se pokreće svake druge godine, a u četiri godine objavljeno je osam knjiga. Na natječaj stigne 15-ak radova, a uz pobjedničku bude tiskana još barem jedna knjiga.


Ove godine o radovima je sudio žiri u sastavu: Mirta Mataija, pobjednica prošlog natječaja, Predrag Šneler, začetnik inicijative, Mirna Popadić, urednica, i Šura Dumanić.