ShuraPublikacije

Predstavljen zbornik “U mreži stih”: Najbolje što se dogodilo pjesnikinjama Jugoslavije

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Opatijski izdavač ShuraPublikacije, agilne Šure Dumanić, organizirao je Književni susret u Dnevnom, manifestaciju koja u svome naslovu nosi i podosta od svoje priče. Dnevni je, dakako, caffe bar Dnevni boravak, odnosno njegova terasa, a ono što se dogodilo, i to ne samo kao izdavački projekt, već i kao društveno-književna akcija, u svakom je smislu susret.


Susret pjesnikinja u regiji, književno okupljanje na Balkanu, uspostavljanje pokidanih i teško nanovo uspostavljanih veza među slobodnomislećim ljudima bivšeg nam zajedničkog i državnog i kulturnog prostora omražena imena Jugoslavija. Toliko omražena da joj se redovito mora pridjenuti i ono »bivša«.


Centralno oknjiženje jučerašnjeg predstavljanja četvrti je zbornik poezije pjesnikinja regije »U mreži stih« koji na jednom mjestu okuplja mnoge afirmirane, ali i mnoge manje poznate ili potpuno nepoznate pjesnikinje regije koje tek traže svoju afirmaciju. Pa kad Šuru pitamo da nam kaže što je pogoni da objavljuje ovu kulturološki, ali i poetološki itekako vrijednu seriju (kao da tome serija sama u svom četveroknjižju nije dovoljno dobar razlog), ona nam kaže da je to čak i bolje od nje objasnila slovenska književnica Tanja Tuma, rekavši da je zbornik nešto najbolje što se dogodilo pjesnikinjama Jugoslavije.




Na susret u Dnevnom došle su Darija Žilić i Zorka Jekić iz Zagreba te Magdalena Snježana Košta, Mirta Mataija i Laura Marchig iz Rijeke, od kojih je potonja predstavljala i skorašnju premijeru predstave »Alfa Romeo Jankovits«, u režiji Tommasa Tuzzolija, a prema njenu tekstu. Premijera je zakazana za 27. ožujka u HNK-u Ivana pl. Zajca.


A četvrti zbornik »U mreži stih«, urednika Tina Lemca, donosi pjesme 30 pjesnikinja, što s preostalim zbornicima čini ukupnu množinu od oko 150 pjesnikinja. Šura Dumanić i inače, kaže, smatra da je knjiga medij koji govori o vremenu u kojem živimo te da ga valja koristiti za povezivanje.


– Zbornik tako ima i svojevrsnu socijalno-poetsku ulogu – kaže Šura, na naše pitanje kakav odjek zbornik ima u zemljama regije odgovarajući da je odjek odličan, ali nekako najslabiji u Hrvatskoj.


– Mislim da će se u Hrvatskoj s vremenom tek ovaj projekt početi cijeniti. Ovdje se moraš dvadeset godina truditi da bi uspio, ali ja sam uporna – zaključuje Šura.


U drugom dijelu programa Marijan Grakalić predstavio je svoju novu knjigu »Smrt Jamesa Joycea i druge priče iz XX. stoljeća«, a Bosiljko Domazet predstavio je novo hrvatsko društvo pisaca, pod nazivom Manjinsko društvo pisaca Hrvatske, čiji je prvi predsjednik. Za muzička intermezza bio je zadužen Vladimir Vidaković.