Dodjela

Nagrada “Ivo Kalina” Marijanu Špoljaru, Đurđici Dehzad i Zdravku Kopasu

Davor Mandić

Marko Filipović, Đurđica Dehzad i Zdravko Kopas / Foto Marko Gracin

Marko Filipović, Đurđica Dehzad i Zdravko Kopas / Foto Marko Gracin

Laureati bijenalne likovne nagrade Grada Rijeke nagrađeni su za izložbu »Ni stijega ni bijega«, održanu u Galeriji Kortil. Nagradu su podijelili kustos izložbe Marijan Špoljar i Umjetnička organizacija Kopart



Svečana dodjela likovne nagrade »Ivo Kalina«, koju dodjeljuje Grad Rijeka, za 2021. i 2022. godinu održala se u Plavom salonu Grada Rijeke.


Nagradu koja se dodjeljuje najboljoj likovnoj izložbi suvremene umjetnosti održanoj tijekom prethodne dvije godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke dobili su Marijan Špoljar, Đurđica Dehzad i Zdravko Kopas za izložbu »Ni stijega ni bijega«.


Kako je na svečanosti dodjele nagrade rekla predsjednica Stručnog povjerenstva, koje je dodijelilo nagradu, Nataša Lah, na javni poziv Grada Rijeke pristiglo je 17 prijedloga, a Stručno povjerenstvo u sastavu: Nataša Lah, Diana Zrilić, Nikola Nenadić, Letricija Linardić i Plamena Šarlija većinom je glasova odlučilo da se Nagrada »Ivo Kalina« dodijeli izložbi »Ni stijega ni bijega«, održanoj u Galeriji Kortil od 7. do 26. ožujka 2022.


Dojmljiva vizualna cjelina




– Nagrada se dodjeljuje kustosu izložbe Marijanu Špoljaru, ali i suorganizatorima Đurđici Dehzad i Zdravku Kopasu, koji su u okviru svoje Umjetničke agencije Kopart tijekom godina organizirali i samostalne izložbe svih 15 autora koji su bili zajednički predstavljeni na izložbi »Ni stijega ni bijega« – rekla je Lah, dodavši i da je iskusnim kustoskim pristupom Marijana Špoljara izložba »Ni stijega ni bijega« dosegla visok stupanj vizualnog suglasja među različitim autorskim rukopisima, da bi se u konačnici postigla ujednačena i dojmljiva vizualna cjelina, visokovrijednog estetskog potencijala.



– Petnaest generacijski i stilski različitih autorskih osobnosti na ovoj je izložbi uspostavilo zavidnu komunikacijsku razinu među izabranim radovima, što se inače vrlo teško postiže na skupnim postavima i zbog takvog rezultata izložba nedvojbeno zaslužuje punu potporu struke – rekla je Lah, zaključivši da je nagrada zasluženo otišla i u ruke Umjetničke organizacije Kopart, s obzirom na to da je njihov samostalan odabir vrsnih umjetnika, suradnja s galerijom Kortil, kao i s uglednim povjesničarima umjetnosti na svakom pojedinačnom projektu dovoljan razlog da ih se uz kustosa Marijana Špoljara podupre ovogodišnjom nagradom »Ivo Kalina«.


Sjajni umjetnici


Špoljar je bio spriječen doći na dodjelu nagrade, pa se u ime nagrađenih kratko obratio Zdravko Kopas, zahvalivši se predlagateljima, Stručnom povjerenstvu, Odjelu za kulturu Grada Rijeke i gradonačelniku Marku Filipoviću.



– Ali ništa ne bi bilo da nije bilo sjajnih umjetnica i umjetnika s kojima smo prijateljevali i surađivali – rekao je Kopas, ispričavši se tremom s obzirom na prvu ovakvu nagradu nakon 30 godina rada.


Prije nego što je gradonačelnik Filipović nagrađenima dodijelio nagradu, zahvalio im je na tome što promoviraju umjetnost i šalju poruku o razvoju grada.


Nagrađeni


Marijan Špoljar (1950.) povijest umjetnosti i arheologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1977. godine kustos je u Muzeju grada Koprivnice, a od 1978. do 1990. godine voditelj Galerije Koprivnica.


Od 1990. godine djeluje kao privatni galerist. Od 2012. do 2016. godine bio je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Priređuje i organizira izložbe te piše kritike i novinske članke od 1970. godine.


Tijekom tog razdoblja organizirao je više od 200 samostalnih, skupnih i problemskih izložbi, najviše u Koprivnici, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Hlebinama, Bjelovaru, Križevcima, Čakovcu i drugim gradovima te u inozemstvu, napisao isto toliko predgovora, pedesetak stručnih i znanstvenih radova te velik broj novinskih i radijskih članaka u lokalnim i nacionalnim medijima.


Objavljivao je u stručnim časopisima i novinama, kao i zbornicima, godišnjacima te različitim programima Hrvatskoga radija. Autor je tekstova u monografijama mnogih značajnih hrvatskih likovnih umjetnika te autor knjige zbirke tekstova »Trag i znak« kao i suautor knjige »Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu«.



Zdravko Kopas rođen je 1954. godine u Opatiji. Fotografijom se počinje baviti rano; nekoliko godina joj biva posvećen profesionalno.


Nakon što se zaposlio u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji, radeći na promociji likovnih umjetnika, stvaralaštvo u tom mediju dospijeva mu u drugi plan.


Sa suprugom Đurđicom Dehzad 1993. godine u Rijeci osniva umjetničku agenciju Kopart, koja djeluje na predstavljanju hrvatskih umjetnika te umjetnika iz susjednih zemalja.


Vlastite radove izlaže od 2005. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu u relevantnim galerijskim prostorima.


Umjetnici na nagrađenoj izložbi


Umjetnici predstavljeni na nagrađenoj izložbi »Ni stijega ni bijega« bili su: Jože Ciuha, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić, Zlatko Kauzlarić Atač, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Ivo Prančić, Ivo Šebalj, Bojan Šumonja, Dražen Trogrlić, Marija Ujević, Matko Vekić, Nenad Vorih, Zlatan Vrkljan i Anton Vrlić.