Grad Rijeka

Objavljen poziv za dodjelu Likovne nagrade “Ivo Kalina”

Kim Cuculić

Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja te novčane nagrade u brutto iznosu od 2.654,46 euraOdjel za kulturu Grada Rijeke objavio je Javni poziv za dostavu prijedloga za dodjelu Likovne nagrade »Ivo Kalina« za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe na području suvremene umjetnosti održanu tijekom 2021. i 2022. godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.


Nagrada koja nosi ime istaknutog hrvatskog slikara Ive Kaline dodjeljuje se svake dvije godine domaćoj ili stranoj fizičkoj, odnosno pravnoj osobi, za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe. Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja te novčane nagrade u brutto iznosu od 2.654,46 eura.


Prijedloge za dodjelu Likovne nagrade »Ivo Kalina« mogu dostaviti sve fizičke i pravne osobe. Prijedlog mora biti pisano obrazložen i dokumentiran, a uz životopis (za kandidata koji je fizička osoba) ili opis dosadašnjeg rada (za kandidata koji je pravna osoba) potrebno je dostaviti dokumentaciju o održanoj izložbi te pisano obrazloženje.
Pristigle prijedloge vrednovat će Stručno povjerenstvo koje imenuje gradonačelnik Rijeke. Rok za dostavu prijedloga je 3. ožujka 2023. godine.


Prijedlozi se mogu predati u pisarnici Grada Rijeke, odjeljak broj 1, Titov trg 3 ili poslati poštom na adresu: Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu, Likovna nagrada »Ivo Kalina«, Korzo 16/III, 51 000 Rijeka.


Tekst Javnog poziva za dostavu prijedloga za dodjelu Likovne nagrade »Ivo Kalina« dostupan je i na mrežnim stranicama Grada Rijeke www.rijeka.hr.


Ivo Kalina rođen je 21. veljače 1925. godine u Zagrebu, gdje je 1950. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. godine član grupe Mart.


Od 1963. godine živio je i radio u Opatiji, a umro je u Rijeci 24. srpnja 1995. godine. Svojim životnim opredjeljenjem i stvaralačkim opusom Ivo Kalina zauzeo je iznimno mjesto u likovnoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj.


Njegovi su radovi uvršteni u brojne funduse muzeja i zbirki. Moderna galerija Rijeka organizirala je njegovu retrospektivnu izložbu 1994., a među važnim postumnim izložbama nalazi se retrospektivna izložba pod naslovom »Mijene geste« u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Među brojnim drugim nagradama, dobitnik je i Nagrade Grada Rijeke za slikarstvo 1974. i 1995. godine.