Poruka riječkoj kulturi

“Kulturnjaci, potrudite se pa ćete i vi dobiti besplatan prostor”: Filipović odgovorio na pitanje Ive Davorije

Davor Mandić

Gradonačelnik Marko Filipović na otvorenju izložbe "Mi. Ona. Coco" / Foto Ana Križanec

Gradonačelnik Marko Filipović na otvorenju izložbe "Mi. Ona. Coco" / Foto Ana Križanec

Riječka gradska vijećnica iz stranke Možemo! tako tumači odgovor gradonačelnika na pitanje vezano za korištenje javnog prostora za izložbu »Mi. Ona. Coco«, uz poziv svima zainteresiranima da slobodno šalju pisma namjere gradonačelniku



Trebao je gotovo iscuriti i posljednji rok za odgovor riječkog gradonačelnika Marka Filipovića na vijećničko pitanje Ive Davorije iz stranke Možemo! vezano za korištenje prostora na adresi Korzo 9 i 11 za izložbu »Mi. Ona. Coco« da bi gradonačelnik odgovorio, no u konačnici odgovor je ipak stigao na vrijeme.


Dvaput po osam dana uzeo si je gradonačelnik da pojasni okolnosti putem kojih je trgovačkom društvu IPL Art d.o.o. dan na korištenje gradski poslovni prostor bez naknade, a u svrhu postavljanja izložbe s naplatom ulaznica.


Davoriju je zanimalo je li taj primjer otvorio mogućnost da svaka privatna ili druga organizacija koja preda zahtjev za korištenjem tog prostora bez naknade, može računati da će taj prostor u konačnici i moći koristiti, čak i ako ostvaruje prihod te hoće li to biti dozvoljeno i bez pokretanja natječaja, kao što je bio slučaj s IPL Art d.o.o.




Nije to Davoriji bio prvi put da je postavila pitanje, no prvim odgovorom nije dokraja bila zadovoljna, pa je pitanje u jednom segmentu ponovila.


Naime iz gradonačelnikova odgovora bilo joj je jasno da je on taj prostor svojim zaključkom od 20. ožujka 2023. izuzeo iz upravljanja odjela za gradsku imovinu te ga dao na upravljanje odjelu za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i mlade na razdoblje do 20. listopada 2023. godine, nakon čega bi prostor trebao biti vraćen na upravljanje prvotnom odjelu te ponovo oglašen u javnim natječajima za davanje u zakup.


Sve po zakonu


Navela je Davorija potom u pitanju još i to da se na kulturnoj sceni odvija rasprava kojim temeljem trgovačko društvo IPL Art d.o.o. dobiva za obavljanje kulturne djelatnosti ključne resurse u Rijeci, koji su mnogim umjetnicima nedostižni te da na taj dio pitanja nije dobila gradonačelnikov odgovor.


Konačno i sumarno, Davoriju je u suštini zanimalo je li slučaj s tvrtkom IPL Art otvorio mogućnost da svaka privatna ili druga organizacija koja preda zahtjev za korištenje gradskog prostora prostor može i dobiti neovisno o njegovoj namjeni i bez obzira ostvaruje li naknadu te hoće li gradonačelnik svojim zaključkom izmještati upravljanje gradskog prostora kako bi se njegova namjera unaprijed uskladila sa zainteresiranim zakupcem, kao što je to bio slučaj s IPL Art d.o.o.



U odgovoru gradonačelnik kaže da se poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Rijeke, koji su na upravljanju Upravnog odjela za gradsku imovinu, raspolaže temeljem Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora i temeljem Odluke o zakupu poslovnog prostora i Odluke o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora.


– Navedenim aktima propisano je da se Zakon, odnosno Odluka ne primjenjuje na slučajeve privremenoga korištenja poslovnoga prostora ili dijela poslovnoga prostora, radi održavanja sajmova, priredbi, predavanja, savjetovanja ili u druge slične svrhe, čije korištenje ne traje dulje od 30 dana, odnosno čije korištenje ne traje dulje od šest mjeseci ako se prostor koristi u svrhe skladištenja i čuvanja robe.


Slijedom toga, prostor na adresi Korzo 9 i 11 bio je dodijeljen izravno na korištenje, bez provođenja javnog natječaja, a prema navedenoj odredbi, Riječkoj udruzi karnevalista. Iz navedenog, jasan je odgovor da svaka privatna ili druga organizacija koja preda zahtjev za korištenje gradskog prostora može isti i dobiti, no sve u skladu s citiranim odredbama navedenog zakona – kaže u svome odgovoru gradonačelnik, navodeći da je dalje Ured grada zaprimio dva zahtjeva za korištenje toga prostora. Jedan je bio zahtjev Primorsko-goranske županije za postavu izložbe »Upoznajmo Frankopane«, a drugi inicijativa IPL Art d.o.o. za postavu izložbe »Mi. Ona. Coco«.


Udovoljeno uvjetima


– U odnosu na prvi zahtjev, Grad je bio jedan od sudionika projekta »Putevima Frankopana« i omogućavanje ove izložbe imalo je svoj temelj i u valorizaciji projekta, kroz kulturno-turistički aspekt.



Za obavljanje izložbene djelatnosti u prostoru Korzo 9 i 11, trgovačkom društvu IPL Art d.o.o. Rijeka i postavljanje izložbe »Mi. Ona. Coco«, mojim zaključkom od 20. ožujka 2023. godine, a na prijedlog tadašnjeg Odjela gradske uprave za kulturu, prostor je dan na korištenje sukladno članku 20. stavku 1. točki 3. Odluke o davanju na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Rijeke, kojim je propisano da se prostor kulture može dodijeliti na korištenje pravnim osobama bez provođenja natječaja u slučaju kada se prostor kulture daje radi provedbe kulturnih programa, projekata i aktivnosti, a koji značajno doprinose zavičajnoj ili nacionalnoj kulturi ili razvoju kulture i s time u svezi turističke ponude grada Rijeke.


S obzirom na to da je Odjel procijenio da ova izložba doprinosi kulturno-turističkoj ponudi grada, prezentacijom modnog dizajna kroz prizmu tematike ravnopravnosti spolova, udovoljeno je uvjetima iz spomenute odluke – kaže Filipović te navodi da sadašnji Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade upravlja prostorom na adresi Korzo 9 i 11 u razdoblju od 1. svibnja do 20. listopada 2023. godine, nakon čega će prostor biti vraćen na upravljanje Upravnom odjelu za gradsku imovinu i ponovno oglašen u javnim natječajima za davanje u zakup.


U finalu svoga odgovora Filipović ističe da je, prije nego je predan tadašnjem Odjelu za kulturu, taj poslovni prostor oglašavan u javnim natječajima za davanje u zakup poslovnog prostora, i to samo u 2022. godini sedam puta, no na njegovu žalost bez uspjeha, s obzirom na to da na natječaj nije pristigla nijedna prijava.


– Stoga je utvrđeno, a s obzirom na iskazani interes za ovim prostorom, kao izložbenim prostorom, da bi u tzv. ljetnim mjesecima, poslovni prostor na adresi Korzo 9 i 11 ostvario svoj puni potencijal upravo kroz kulturno-umjetnički, turistima zanimljiv sadržaj, čime bi se dodatno istaknula atraktivnost ovoga prostora, a samim time i potaknuo interes potencijalnih zakupaca – zaključuje gradonačelnik.


Nije ugodno čitati


Zamolili smo Ivu Davoriju da nam kaže je li zadovoljna gradonačelnikovim odgovorom te što je iz odgovora saznala.



– Između birokratskih redaka i citiranja zakonskih odredbi kako bi se pokazalo da takva odluka nije protuzakonita (što nije ni dovedeno u pitanje), potvrđeno nam je ono što smo pretpostavljali – ako lokalni umjetnici i umjetnice te kulturne organizacije zatrebaju za svoje projekte atraktivne poslovne prostore u centru grada, slobodno se mogu obratiti gradonačelniku i dobit će prostor bez naknade, i to na šest mjeseci.


Mogu čak i skupo naplaćivati ulaznice, to Gradu neće predstavljati prepreku. Jedini uvjet je da »značajno doprinose zavičajnoj ili nacionalnoj kulturi ili razvoju kulture«, kao što je to prema mišljenju gradonačelnika i resornog odjela učinila izložba »Mi. Ona. Coco«.


Ovakav odgovor gradonačelnika nije neočekivan, ali ga nije ugodno čitati, pogotovo nakon što se sama struka pobunila oko svestrane izdašne podrške tvrtki IPL ART d.o.o. za kulturne projekte upitne kvalitete i autentičnosti.


Posebno je zabrinjavajuće što za gradonačelnika nije nikakav problem predstavljala skupa naplata ulaznica pa je svjesno dodijelio gradski prostor za kulturni sadržaj kojem mogu pristupiti samo financijski potkovaniji.


A onda još imamo i kriterij »kulturnog i zavičajnog značaja« pa se otvara pitanje, tko su ti ljudi i po kojim kriterijima određuju da nešto jest ili nije od kulturnog i zavičajnog značaja? Gdje to saznati?


Slijedom svega rečenog, pozivamo sve zainteresirane da slobodno šalju pisma namjere gradonačelniku, bitno je samo da su projekti od kulturnog i zavičajnog značaja (prema kriterijima znanim samo gradonačelniku i resornom odjelu).


Jedino apeliram da sam kulturni sadržaj omoguće široj javnosti, kad već gradonačelniku taj socijalni aspekt nije važan – odgovara Davorija.