Grad Rijeka

Filipović dijeli 580.615 eura riječkoj kulturi, evo tko je najbolje prošao

Portal Novi list, Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječki gradonačelnik odobrio je dodjelu financijskih sredstava na temelju prijedloga gradskih kulturnih vijeća



Na temelju prijedloga kulturnih vijeća Grada Rijeke riječki gradonačelnik Marko Filipović odobrio je dodjelu financijskih sredstava za programe javnih potreba u kulturi u vrijednosti od 580.615 eura.


Natječaj za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za sljedeću godinu objavljen je 28. rujna, a bio je otvoren do 28. listopada.


Stiglo je 388 prijedloga, a ocjenjivala su ih kulturna vijeća i stručno povjerenstvo, uvažavajući uvjete i kriterije za vrednovanje. Gradonačelniku je poslan popis odabranih koji je on prihvatio na svojemu radnom kolegiju, izvijestio je Grad Rijeka.




Za 11 odabranih programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u Rijeci izdvojit će se 2023. godine oko 53 tisuće eura. Za muzejsku djelatnost i vizualne umjetnosti namijenjene su 74 tisuće eura, a najveći odobreni iznosi u toj kategoriji su po 11 tisuća eura za godišnji program izložaba Galerije “Drugo more” i redovitu djelatnost Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka.


HDLU Rijeka dobiva još i 6600 eura za 10 samostalnih izložaba te još po nekoliko stavaka za pojedinačne programe vrijednosti manje od tisuću eura. Uz “Drugo more” i HDLU u toj kategoriji odabrano je još 15 muzeja, udruga i pojedinaca s predloženim programima.


Javnim potrebama u kulturi na području književne djelatnosti odobreno je oko 68 tisuća eura, a najveća stavka među njima je 16 tisuća eura za književni festival Vrisak. Za poticanje književnog stvaralaštva namijenjeno je 8000 eura.


Od 109 tisuća eura za 24 odobrena programa dramske umjetnosti, plesa i pokreta gotovo polovica, 53 tisuće eura, ide za Međunarodni festival malih scena.


Za 45 programa glazbene umjetnosti namijenjeno je 101.500 eura, a među njima se po visini iznosa izdvaja festival Jazz Time s 20 tisuća eura.


Programi audiovizualne umjetnosti, njih 14, dobivaju 64.200 eura, a među njima je najviše odobreno za kratkometražni igrani film “Bananaribe”, 9900 eura.


Za 19 projekata inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi izdvaja se 42 tisuće eura, za programe kulture u zajednici 35.800, a za programe za mlade 7000 eura.


Završna kategorija u raspodjeli za 2023. godinu su ostali programi kulturne suradnje s 26 tisuća eura.