Četvrto izdanje

Evo što nas sve čeka na novom Porto Etno festivalu u Rijeci

Sandy Uran

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Festival se održava od 1. do 3. listopada. Prvog dana nastupit će elektro-etno atrakcija Lado Electro, a dan kasnije, u petak, Božo Vrećo uz Porto Etno orkestar



U atriju HKD-a na Sušaku održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno ovogodišnje četvrto izdanje Porto Etno festivala koji se održava u sklopu programa Rijeka 2020.


Nazočili su joj direktorica Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota, koordinatorica programa HKD-a na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović koji je ujedno prvi i predstavio glazbeni program.


Lado Electro i Božo Vrećo


Festival se održava od 1. do 3. listopada. Prvog dana nastupit će elektro-etno atrakcija Lado Electro, a dan kasnije, u petak, Božo Vrećo uz Porto Etno orkestar.




Nakon koncerta, oba dana, na terasi hotela Neboder moći će se uživati u etnozalogajčićima i pritom uživati u glazbi Če bo bo, če na na i vokalistice Tene Antonije Torjanac, a dan kasnije u glazbi grupe Veja.


Gastrotim hotela Neboder jela će spravljati prema recepturama predstavnika zemalja manjina: Jordana, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke, Italije, Makedonije te Trinidada i Tobaga, istakla je Tondini.


Ivan Šarar stavio je naglasak na važnost ovog festivala i u budućnosti u vidu bogatije turističke ponude. Ovom prigodom direktorica Rijeke 2020. Irena Kregar Šegota govorila je i o knjizi o EPK-u koja predstavlja ostavštinu programa i projekta »Luka različitosti«.


U subotu će bogatstvo folklora biti predstavljeno i na trgu ispred Građevinske škole gdje će predstavnici manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, održati prigodan program.


Istaknuto je i kako će u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil biti postavljena prigodna izložba fotografija, narodnih nošnji te glazbala. Oba programa počinju u 17 sati, a nastup Hormonike Balkanike u 19 sati.


Kako je vrijeme prevrtljivo, u slučaju kiše svi se programi sele u HKD, a gastro-glazbena druženja s terase hotela Neboder prelaze u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel, istaknuli su organizatori.


Cijene ulaznica


Cijena ulaznice za Lado Electro je 70 kn, a 50 kn gastronomsko-glazbeno iskustvo na terasi Nebodera, koje uključuje porciju od 4 zalogaja iz različitih zemalja (hrisi ashta – Jordan/burek – Bosna i Hercegovina/spirala od krumpira i salsa – Mađarska/namaz od čvaraka – Češka), čašu vina, soka ili mineralne vode te glazbeno putovanje uz Če bo bo, če na na i Tenu Antoniju Torjanac.


Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja prvog dana moguće je kupiti po cijeni od 100 kn. Cijena ulaznice za koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra je 100 kn.


Nakon koncerta slijede novi etnozalogajčići (valjušci s makom – Slovačka/mini pizze – Italija/maliđano – Makedonija/prženi baki i buljol – Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja za 50 kn, dok je zajednička dnevna ulaznica 130 kn.


Cijena festivalske ulaznice za prva dva dana programa iznosi 200 kn. Ulaz na sve subotnje programe je besplatan.