Priručnik

Objavljena nova knjiga Nataše Govedić

Hina

Nataša Govedić / Foto Davor Kovačević

Nataša Govedić / Foto Davor Kovačević

»Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva« interpretacijski je priručnik o metodologiji dramskog stvaralaštva



Hrvatski centar ITI objavio je knjigu »Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva« teatrologinje i kritičarke Nataše Govedić, interpretacijski priručnik o metodologiji dramskoga stvaralaštva ocijenjen kao vrhunac njezina teorijsko-kritičkog opusa.


Nataša Govedić od 1995. godine radi kao nezavisna znanstvenica, književna, kazališna i filmska kritičarka te predavačica teatrologijskih kolegija u Centru za ženske studije, Centru za mirovne studije te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Stalna je kazališna kritičarka Novog lista i jedna od osnivačica dvotjednika za kulturna i društvena pitanja Zarez, aktivistica za dječja prava i autorica dvije knjige za djecu. Knjiga »Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva« njezina je četrnaesta knjiga.




Kako ističe filmolog Hrvoje Turković, iako pisana da posluži kao priručnik za dramaturge i scenariste, knjiga »Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva« u biti je izvorno-istraživačka knjiga, usredotočena da pronikne u kompleksnost dramskog stvaralaštva u kazalištu, filmu, TV serijama i stripovima, u njegovu varijabilnost i njegove složene intertekstualne i interakcijske odnose s raznovrsnim kulturnim kontekstima.


»Govedić piše poletno, protočnim gipkim stilom, pronicljivim interpretacijskim uvidima, neizmjerno bogatim i inspirativnim asocijativnim povezivanjima.


Njezine brojne analize izdvojenih primjera kazališnih drama i njihovih izvedbi, filmova, serija i stripova interpretacijski su kompleksne i dojmljive, uvjerljivo dočaravaju kompleksnost ocrtavanih rješenja, a tematski fokusi pojedinih poglavlja nadahnjujuće izabrani i sabrani, pa je knjiga ujedno i kompendij paradigmatskih transmedijskih interpretacija«, napominje Turković.