18. IZDANJE

Najavljen Liburnia Film Festival 23. – 28. kolovoza, bit će prikazana 22 filma

Mirna Šumberac

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Svjetsku premijeru ima film »Starac i roda«, koji govori o rodama Malenoj i Klepetanu, konkretno starcu koji je Malenu prije 27 godina prvi put primio nakon što je slomila krilo



RIJEKA – U Book Caffeu »Dnevni boravak« najavljeno je 18. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival, koji bi se trebao održati od 23. do 28. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji, a u slučaju vremenskih nepogoda seli se u Centar Gervais.


Najavili su ga izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Ivan Lucić, glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča te predstavnik Rijeke 2020 Bernard Koludović.


– Ove godine naš festival postaje punoljetan te smo izdanje posvetili međunarodnom filmskom programu »Stanje pripravnosti«. Festival će trajati šest dana, a ne pet kao inače.




Prvi put imamo međunarodni filmski program koji nije u konkurenciji, ali je dio projekta Rijeke-Europske prijestolnice kulture. U konkurenciji su 22 filma, od kojih čak 10 ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. Također, posebno nam je drago što je među prijavama kojih je bilo devedesetak, nešto više od 10 s područja Primorsko-goranske županije, rekla je Androić.


– »Stanje pripravnosti« međunarodni je kulturni program koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. Filmovi su fokusirani na problem desnog političkog ekstremizma koji se javlja diljem Europe. Osim razgovora s redateljima, »Stanje pripravnosti« uključivat će i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, izjavio je Koludrović.


Edukativni programi


Borko Novitović najavio je LFF-ove edukativne programe i radionice u izvedbi partnera festivala: »Prvi put snimam« u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike za koje se prijava otvara 27. srpnja; »Filmska početnica« u produkciji partnera festivala Restarta te »Pića s autorima« – Q&A razgovori s gostima festivala svakog popodneva.


Također, 27. srpnja, otvara se poziv za volontere i volonterke LFF-a koji će ovom prilikom moći naučiti mnogo o produkciji velikih javnih događanja. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da 29. srpnja dođu u Kružnu ulicu u Rijeci, gdje će se u sklopu programa »Ljeto u Kružnoj« SU Molekula biti prikazani dokumentarci »Kako se gradi brod« Željka Lukovića i Petra Trinajstića iz 1983., »Godine hrđe« Andreja Korovljeva iz 2000. i »Skoro ništa« Ane Hušman iz 2016.


– Istaknula bih neke od filmova, primjerice svjetsku premijeru ima film »Starac i roda«, koji govori o rodama Malenoj i Klepetanu, konkretno starcu koji je Malenu prije 27 godina prvi put primio nakon što je slomila krilo.


Svjetsku premijeru će također imati i film Jadrana Bobana »Ono drugo selo«, a filmska priča govori od selu u blizini Pakraca koje je u četrdesetima bilo poznato kao ustaško, a kasnije je doživjelo neku vrstu egzodusa te ga tako pratimo kroz ruševine i ljude koji su u njemu preostali.


Na festivalu će biti i niz filmova mladih autora koji dolaze s Akademije dramskih umjetnosti, a oni rade kreativne dokumentarce bliže filmskom eseju i eksperimentalnom filmu. Neki filmovi bave se i aktualnim temama, primjerice koronom i potresima koji su zadesili Zagreb.


U programu imamo i novi film Gorana Devića »U ime Republike Hrvatske« koji prati slučaj Marka Franciškovića koji je 2013. godine završio u mentalnoj instituciji zbog toga što je u javnosti zagovarao izrazito radikalne političke stavove.


Tu je i film Renate Poljak »Porvenir« i novi film Tomislava Žaje koji je bio naš laureat u nekoliko navrata. Njegov film »Ivanova igra« govori o Ivanu Gudelju, nogometašu Hajduka, koji je u 26 godini prekinuo karijeru. Prikazat ćemo i film »Užarska radionica Ivana Delimara« Vlaste Delimar, koja u njemu prati rušenje kuće svoga oca… – kazala je Androić.


Epidemiološke mjere


Festival je organiziran od strane Udruge LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Rijeka 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada »Kultura nova«.


Organizatori poručuju kako prate sva događanja vezana uz epidemiju te da će, također, neposredno prije festivala razmotriti svoj plan. Također, napominju kako će kontrolirati posjetitelje te se pridržavati svih epidemioloških mjera. Preporuka je da se karte za festival čim više kupuju online i to preko sustava Moje karte. Programi koji se ne održavaju na Ljetnoj pozornici su besplatni.