Time Space Existence

Mirko Zrinšćak pozvan na venecijanski Bijenale arhitekture

Kim Cuculić

Mirko Zrinšćak / Foto Luigi

Mirko Zrinšćak / Foto Luigi

Izložba je koncipirana tako da sudjeluju svjetski poznati autori na području dizajna i likovnih umjetnosti



RIJEKA – Hrvatski umjetnik Mirko Zrinšćak dobio je službeni poziv da sudjeluje na izložbi koja je u programu Bijenala arhitekture u Veneciji u organizaciji ECC-a (Europski kulturni centar) pod nazivom »Time Space Existence«, koja će biti održana u Palazzo Bembo, Palazzo Mora i Giardinima. Izložba je koncipirana tako da sudjeluju svjetski poznati autori na području dizajna i likovnih umjetnosti i traje od otvorenja 22. svibnja 2021. do zatvaranja 21. studenoga sljedeće godine.


Ove godine ta je čast pripala Mirku Zrinšćaku i, koliko je poznato, do sada nijedan hrvatski umjetnik nije izlagao tamo osim naših arhitekata koji su predstavljali dosege hrvatske arhitekture.
Mirko Zrinšćak slikar je, grafičar i kipar (Volosko, 1953.). Školovao se na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a slikarstvo je upisao 1983. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji.


Po završetku studija godinu dana boravio je u njemačkom Kielu kao gost umjetnik Kunstlerhausa. Izrađuje skulpture u drvetu, koje ga nadahnjuje kao materijal. Na 46. venecijanskom bijenalu predstavljao je Hrvatsku zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom. Japanci su ga uvrstili među 20 vodećih svjetskih kipara, a postao je i svojevrsni učitelj mnogim mladim umjetnicima.




Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac-Učka, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, član HDLU-a Rijeka i Goranske kiparske kolonije.


Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke (1996.) i odlikovanja za osobite zasluge u kulturi reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997.).


Djela su mu u zbirkama Moderne galerije u Zagrebu, riječkog MMSU-a, u gradskoj Zbirci umjetnina u Puli, zbirci Istarske županije i mnogim drugim galerijama i zbirkama