Zagreb Jazz Festival

Mingus Big Band dovodi kremu njujorške jazz scene u Hrvatsku

Hina

https://www.charlesmingus.com/mingus-big-band

https://www.charlesmingus.com/mingus-big-band



Nastupom u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, jedan od najkreativnijih jazz-orkestara suvremenog jazza Mingus Big Band zatvorit će u utorak, 22. studenog, 13. Zagreb jazz festival (JAZZG).


Kako se ističe u najavi, bit će to jedinstvena prilika da i hrvatska publika obilježi 100. godišnjicu rođenja Charlesa Mingusa, američkog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla koji je ostavio ogromno nasljeđe američkih skladbi, najveće nakon Dukea Ellingtona.


Charles Mingus (1922.-1979.) napisao je više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elementi koje tu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.




Mingus Big Band nastao je nakon njegove smrti, na inicijativu Mingusove udovice Sue Mingus. U Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, glazbenici koji su surađivali s Mingusom, ali i drugi, oni koji su spremni na glazbenu čarobnu pustolovinu Mingusovove iznimno složene glazbe.


Koncerti tog orkestra donose uzbudljive izvedbe koje pokreću, oslobađaju, razgaljuju, stoji u najavi. Zbog Mingusove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa, dodaje se.


Koncertom Mingus Big Banda završit će ovogodišnje izdanje 13. Zagreb jazz festivala (JAZZG), koji se održao na nekoliko lokacija i ugostio niz domaćih i inozemnih glazbenika.


Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.