Razigran i duhovit autor

U Rijeci predstavljena Ešefa Bajrića “Rapsodija u g-molu”: Uvid u stvarni i svakodnevni život Roma

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Posebna je ovo bila prigoda za upoznati riječku publiku i s prvim autorovim romanom "Žrtveno janje", ali i za prihvaćanje Bajrićevih knjiga u knjižnični fond GKR-a



Središnji odjel Filodrammatice Gradske knjižnice Rijeka ugostio je predstavljanje knjige Ešefa Bajrića “Rapsodija u g-nolu”, kojemu su ujedno prisustvovali urednica Jasminka Bedeković te novinar i kolumnist Nikola Gamilec.


Posebna je ovo bila prigoda za upoznati riječku publiku i s prvim autorovim romanom “Žrtveno janje”, ali i za prihvaćanje Bajrićevih knjiga u knjižnični fond GKR-a.





Književno djelo Ešefa Bajrića, velikim dijelom utemeljeno na autorovom životnom iskustvu, djeluje kao svojevrsni kritički alat u društvenom osvješćivanju pripadnika romske nacionalne skupine koje se u obračunu s društvenim nepravdama koristi jezikom duhovitosti i satire, tek tu i tamo zagrebavši po “nezarasloj rani nepravde.”


– Rabuzinovi oblaci i sunce su šareni, lijepi, razigrani, a tako je i kod Ešefa, baš poput naivnih umjetnika u slikarstvu, tako i autor plete pred našim očima sliku jednog svijeta kojeg malo zna, njegova dječja razigranost i duhovitost provlače kroz priču životne mudrosti naroda i ljudi koji imaju svoja pravila i zakonitosti, istaknula je Jasminka Bedeković.



Bajrić strukturira fabulu kako bi i nama ispričao priču – priču o Husi, koji personificira Roma u potpunom sjaju dobrote i naivnosti, a neodoljiva lakoća i pitkost koja dolazi iz autorova pera i na čitatelja uspijeva prenijeti jednako uživanje.


Bajrićev književni rad stoga i pruža uvid u jedan potpuno stvarni i svakodnevni život Roma, koji i nije mnogo drukčiji od “našeg”.



– “Rapsodija u g-molu” ne pruža samo povijesnu dimenziju, nego prikazuje i jednu romsku obitelj sa svim pozitivnim i negativnim sadržajima, događajima jer to je roman o životu, o romskoj obitelji, njihovim radostima, njihovim svjetonazorom, njihovoj vjeri u život i kada ga pročitate onda shvatite da Romi nisu ništa različitiji – ni bolji ni gori – od nas, a ni da smo mi nešto bolji ili gori od njih.


Ima nasilja, ima alkoholizma, ima naročito kocke, ima tuge, ima veselja, ima žalosti i radosti i onda vidite da svi mi to u našim obiteljima, u okolini i s prijateljima doživljavamo, zaključio je Gamilec.