Glosa

Trideset je godina neprekidnog izlaženja Krčkog kalendara

Kim Cuculić



RIJEKA – U 2022. godini novinsko-nakladnička kuća Glosa d.o.o. iz Rijeke obilježava 30 godina neprekidnog izlaženja Krčkog kalendara (1993. – 2022.). Kalendarski dio ovoga je puta u znaku 12 prvih hotela na otoku Krku i njihovih vlasnika, o čemu piše Margareta Prendivoj. U rubrici »Naše, domaće« tekst o novom križnom putu od mora do grada Omišlja napisala je Marija Kovačević, a o kumpaniji »Litrica« iz Baške piše Darko Mađarević. Slijedi rubrika Kulturološki tragovi, koja donosi »Jezikoslovne šetnje otokom Krkom« poznate hrvatske jezikoslovke Nives Opačić, pa između ostalog doznajemo o nepotrebnom prijeporu Baščanska ili Bašćanska ploča, o nastanku naziva Malinska, o postanku toponima Njivice, a tu su i Kornić, Gostinjac, Klimno, Omišalj… U sljedećem prilogu Anton Bozanić objašnjava da je naziv boduli hrvatskoga podrijetla.


Zanimljiv je i tekst Igora Žica o slikarima Brunu Buliću i Ivanu Fanuku te freskama na Košljunu. Gordana Gržetić u svojem tekstu evocira susret Mile Kumbatović i Andrijane Gržetić nakon šest desetljeća. U rubrici Put u prošlost Jadran Srdoc piše o poštanskim markama s motivom otoka Krka od 1920. godine do danas. Tomislav Galović potpisuje tekst o otoku Krku u putopisu Giovannija Battiste Giustiniana iz 1553. godine, a o tajnovitoj kuli u Malinskoj iznad uvale Draga piše Zdenko Cerović. Josip Uravić autor je priloga o sportu na otoku Krku od 1876. do 1991. godine.


Nekoliko crtica iz puntarskoga biljnog svijeta napisao je Marko Randić, dok o robotima iz Malinske piše Ivana Mišković. Tema teksta Ranka Starca su hidroarheološki lokaliteti uz obalu otoka Krka, a o potonulim brodovima u razdoblju od 15. stoljeća do danas u podmorju otoka Krka piše Josip Žgaljić.