Najljepša ljubavna pjesma

Ružica Soldo i Sonja Smolec dijele nagradu “Zvonimir Golob“

Hina

Sonja Smolec / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sonja Smolec / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ružica Soldo iz Širokog Brijega (BiH) nagrađena je za pjesmu "Nisam smjela“, a Sonja Smolec iz Velike Gorice za pjesmu "Tebi, čiji sam uzdah bila“



Ovogodišnju književnu nagradu za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu “Zvonimir Golob“ osvojile su dvije književnice – Ružica Soldo i Sonja Smolec.


Odluku da njih dvije ravnopravno podijele prvu nagradu “Veliku zlatnu plaketu Zvonimir Golob“ donio je Prosudbeni sud tradicionalnog natječaja UHBDR91. – Josip Palada, Kostadinka Velkovska i Mladen Pavković.


Ružica Soldo iz Širokog Brijega (BiH) nagrađena je za pjesmu “Nisam smjela“, a Sonja Smolec iz Velike Gorice za pjesmu “Tebi, čiji sam uzdah bila“.


Ružica Soldo

Ružica Soldo




Kako je obrazloženo, njihove pjesme karakterizira visoka književna razina, prepune su maštanja o ljubavnoj sreći, ali i iznošenja bolnih sjećanja.


Odabrane su između 174 autora koji su poslali svoje radove, ove godine uz osim iz Hrvatske tu su bili i književnici iz Kanade, BiH, Njemačke, Švedske, Australije, Slovenije.


Ružica Soldo je članica Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, završila je Filozofski fakultet u Sarajevu, novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, a  studirala je i u Njemačkoj. Dosad je objavila 15 knjiga pjesama,


Sonja Smolec također je članica Društva hrvatskih književnika, ali i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Više od dvadeset godina piše i objavljuje priče, romane i poeziju za odrasle i djecu koji su više puta nagrađeni ili pohvaljeni, kako u domovini, tako i u svijetu. Trenutno radi kao urednica časopisa za književnost “Kvaka“.


Nagrada je nazvana po Zvonimiru Golobu (Koprivnica, 1927.- 1997.), jednom od ponajboljih hrvatskih pjesnika i ljubavne tematike. Prošlogodišnji laureat je bio Anton Kikaš.